Λιβανός για παγετό: Με ταχύτητα, δικαιοσύνη θα αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί- Θα γίνει εξειδικευμένη καταγραφή ζημιών ανά καλλιέργεια

Αγροτικά

Όλες οι ζημιές από τους πρόσφατους παγετούς θα αποζημιωθούν με ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός απαντώντας σε Ερωτήσεις των κ.κ. Μιχάλη Κατρίνη (ΚΙΝΑΛ) και Γιάννη Δελλή (ΚΚΕ).

Η πραγματική εικόνα των ζημιών από τον παγετό, όπως είπε ο κ.  Λιβανός, θα είναι εφικτό να εκτιμηθεί μετά την καρποδεσία, δηλαδή στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου. Ο κ. Λιβανός διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ και έχουν γίνει προσλήψεις επί πλέον 146 γεωπόνων από τη λίστα του ΕΛΓΑ.

«Θα υπάρξει μέριμνα για εξειδικευμένη καταγραφή των ζημιών ανά χωράφι,  με προσοχή και σχολαστικότητα,  ώστε να μην υπάρξει  αφενός ούτε μια περίπτωση μη καταγραφής ζημιάς παραγωγού και αφετέρου να αποφευχθούν οι επιτήδειοι που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν ενώ δεν έχουν υποστεί καμία ζημία, ζημιώνοντας πάντα τους πληγέντες συναδέλφους τους», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν πιάνει τόπο το εμπόριο ευαισθησίας», αφού και η κυβέρνηση την ίδια ευαισθησία με τους Ερωτώντες έχει προς τους αγρότες.

 Στοιχεία από την παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού:

«Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας,  γιατί μου δίνει την ευκαιρία να εκφράσω από το πλέον κατάλληλο βήμα, αυτό της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τις θέσεις της Κυβέρνησής μας επί του παγετού που έπληξε στις 24-26 και 27 Μαρτίου μεγάλο τμήμα της περιφέρειας της χώρας, όπως την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.

Γνωρίζουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και το γνωρίζουμε καλά.  Άλλωστε, η κυβέρνηση από τη 1η στιγμή, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, έχει σκύψει πάνω από το πρόβλημα με ευαισθησία και πολιτική  βούληση  για εξεύρεση άμεσης λύσης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον ομιλούντα,  επισκέφτηκε την πληγείσα Κορινθία το Σάββατο και βρέθηκε σε χωράφια τα οποία είχαν πληγεί από τον παγετό.  Συνομίλησε με παραγωγούς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, και εξέφρασε τη στήριξη του προς τους αγρότες μας, εξηγώντας ότι θα υπάρξει καθολική μέριμνα εκ μέρους της Πολιτείας.

Σήμερα το πρωί συμμετείχα σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να χαρτογραφήσουμε τα επόμενα βήματα, τα οποία και σας ανακοινώνω από το βήμα της Βουλής.

Πρώτον, όλες οι ζημιές θα αποζημιωθούν, με ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Θα υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας προς κάθε παραγωγό που επλήγη από το φαινόμενο του παγετού.

Δεύτερον,  πραγματική εικόνα της ζημίας, και άρα  χρονοδιάγραμμα  καταβολής των  αποζημιώσεων,  θα μπορούμε να έχουμε στο 2ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όπου και θα έχει ολοκληρωθεί η καρποδεσία και θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε το ακριβές μέγεθος της ζημίας.

Τρίτον, όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει ήδη κινητοποιηθεί  από την πρώτη στιγμή. Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ  βρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές με όλο το μόνιμο προσωπικό τους. Έγιναν άμεσα  και επιπλέον προσλήψεις 146 γεωπόνων, από τη σχετική λίστα του ΕΛΓΑ που έχει εγκρίνει το ΑΣΕΠ, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν αιτήματα  για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Θα υπάρξει μέριμνα για εξειδικευμένη καταγραφή των ζημιών ανά χωράφι,  με προσοχή και σχολαστικότητα,  ώστε να μην υπάρξει  αφενός ούτε μια περίπτωση μη καταγραφής ζημιάς παραγωγού και αφετέρου να αποφευχθούν οι επιτήδειοι που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν ενώ δεν έχουν υποστεί καμία ζημία, ζημιώνοντας πάντα τους πληγέντες συναδέλφους τους.

Προς το σκοπό αυτό,  ζητώ και τη δική σας συνδρομή  ως αντιπολίτευση.  Να μην ενθαρρύνετε μαξιμαλιστικά αιτήματα  αλλά πιστή και ακριβή αποτύπωση της πραγματικότητας. Είναι κρίσιμο, δεδομένου και των σφιχτών δημοσιονομικών πλαισίων  να αποζημιώσουμε όσους επλήγησαν.

Το απόλυτο νοικοκύρεμα  στα οικονομικά του ΕΛΓΑ, τα δύο τελευταία χρόνια,  η ταχύτητα στην αντιμετώπιση όλων των τελευταίων φυσικών καταστροφών, και η πρωτοφανής καταβολή σε μια δόση του συνόλου της αποζημίωσης για τις ζημιές του 2020, αποτελούν εγγύηση για την αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού, αφήνοντας στο παρελθόν  τις γνωστές καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες  που υπέστησαν οι αγρότες μας.

Τέταρτον, θέλω να καταστήσω σαφές  ότι ο επαναλαμβανόμενος παγετός, μοναδικό φαινόμενο τα τελευταία 15 χρόνια, ακραίο καιρικό φαινόμενο, θα αντιμετωπιστεί μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Πέμπτον, ήδη έχω αναλάβει πρωτοβουλία  επικοινωνίας και συνεργασίας, προς του ομολόγους μου υπουργούς των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που και αυτές επλήγησαν από τους πρόσφατους παγετούς, ώστε να υπάρξει κοινή αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ.

Στόχος, η διεκδίκηση εξεύρεσης κονδυλίων  για τις αποζημιώσεις τέτοιων φαινομένων, και σε αυτή τη προσπάθεια σας θέλουμε αρωγούς.

Κυρίες και κύριοι,  αυτή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί στο ακέραιο  τις εξαγγελίες της.

Τηρούμε τη δέσμευσή μας, όπως κάναμε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ότι δεν θα αφήσουμε όσους επλήγησαν από το παγετό  χωρίς βοήθεια. Χτίζουμε με την κοινωνία άρρηκτους δεσμούς εμπιστοσύνης.

Εφαρμόζουμε το κεντρικό μας σύνθημα. Προχωράμε όλοι μαζί,  κανένας δεν μένει μόνος του και κανένας δεν μένει εκτός της πορείας ανάπτυξης  στην οποία σταδιακά επανέρχεται η χώρα.

Αυτή η Κυβέρνηση είναι πανταχού παρούσα, έχει τη πολιτική βούληση, το θάρρος και τους τρόπους να αντιμετωπίζει και να επιλύει τα προβλήματα  που προκύπτουν ώστε να προχωράμε σταθερά  και συντεταγμένα μπροστά. 

Είμαστε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα παραγωγό  που επλήγη από το παγετό αλλά και από τον Covid-19 και έτσι θα συνεχίσουμε».  

ΣΗΜΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ

  • Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη  έχει στηρίξει στην πράξη τον ΕΛΓΑ. Εμείς ενισχύσαμε,  τον Ιούλιο του 2020, τον ΕΛΓΑ με 34 εκατομμύρια. Εμείς εξασφαλίσαμε 66,8 εκατομμύρια για την αποπληρωμή των αποζημιώσεων  για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Ιανός.
  • Τα χρήματα αυτά διετέθησαν  από το αποθεματικό του προϋπολογισμού της χώρας  και έτσι δεν επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός του ΕΛ.Γ.Α.  από τις δαπάνες αποζημιώσεων που προέκυψαν από τον κυκλώνα Ιανό.
  • Για το 2021, η Κυβέρνηση, ήδη, προέβλεψε 30 εκατομμύρια από τον τακτικό προϋπολογισμό για τον ΕΛΓΑ.  Η πληρωμή από τον προϋπολογισμό πρέπει να γίνεται με νόμιμο τρόπο ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε πρόστιμα.
  • Είναι λοιπόν πρόδηλο ότι  η Κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψη τις ανάγκες τόσο των αγροτών, όσο και των υπηρεσιών που τους στηρίζουν.
  • Με το σχέδιο μας καταφέραμε να εξυγιάνουμε οικονομικά τον ΕΛΓΑ  και πλέον είναι εφικτό να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του,  χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς αναβολές και σε ένα μεγάλο ποσοστό.
  • Με μαξιμαλιστικές θέσεις δεν  προσφέρετε υπηρεσίες στους αγρότες.
  • Τα χρήματα για τις πατάτες έχουν εγκριθεί αλλά αναμένουμε την αποδέσμευση των χρημάτων από το υπουργείο Οικονομικών.
  • Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε με τα δεδομένα που έχουμε και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών.