Σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στον αστικό παραλιακό ιστό του δήμου Κατερίνης

Κοινωνία

Την ενεργοποίηση προγράμματος ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών, σε κανάλια και εστίες αναπαραγωγής στον αστικό ιστό και στην ακτογραμμή ξεκίνησε ήδη από τις αρχές Απριλίου και θα συνεχίσει έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Κατερίνης. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που αφορούν τόσο στην προαγωγή υγείας,  όσο και στην πρόληψη, με επίκεντρο τον ίδιο τον πολίτη.  

Ειδικότερα και φέτος με σύνθημα «ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ» – «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ» υλοποιούνται ήδη:

 •Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο απεντομώσεων, με τη χρήση κατάλληλων εγκεκριμένων σκευασμάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

•Στοχευμένες εφαρμογές προνυμφοκτονίας κουνουπιών σε φρεάτια υδροσυλλογής δικτύου ομβρίων του Δήμου, καθώς επίσης, διαρκής παρακολούθηση και έλεγχος με καθαρισμό, απολύμανση, μυοκτονία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

•Καθαρισμός, αποψίλωση, κλάδεμα θάμνων και κούρεμα γρασιδιού σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

•Ορθή διαχείριση απορριμμάτων, πλύση και απολύμανση των κάδων, βάσει προγραμματισμού της αρμόδιας υπηρεσίας.

Επιπλέον, ο Δήμος Κατερίνης υλοποιεί και φέτος τη δράση ενημέρωσης του κοινού ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΟΔΥ) σχετικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια για τη φετινή περίοδο, καθώς νοσήματα από ιούς και παράσιτα, όπως είναι η ελονοσία ή ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.α. μπορούν να μεταδοθούν από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Στο πλαίσιο αυτό, πόρτα – πόρτα διανέμεται ενημερωτικό υλικό σε δημότες και επισκέπτες, σχετικά με τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλο το εύρος του Δήμου με έμφαση στην τουριστική ζώνη.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών υλοποιείται κάθε χρόνο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Προκειμένου να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να μειωθεί στο ελάχιστο η όχληση τους θερινούς μήνες ο Δήμος Κατερίνης, προχωρά σε συμπληρωματικό πρόγραμμα, παράλληλα με τους ψεκασμούς από εδάφους & αεροψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών που διενεργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος: «Ξεκινήσαμε έγκαιρα την υλοποίηση του προγραμματισμού καταπολέμησης κουνουπιών, όπου απαιτείται. Στόχος μας η κατάσταση σε ό,τι αφορά θέματα περιβαλλοντικής υγιεινής και καταπολέμησης κουνουπιών να εξελιχθεί  καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Καλώ τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας που περιγράφονται στο ενημερωτικό έντυπο που διανέμουμε. Άλλωστε,  η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών, η εφαρμογή μέτρων προστασίας αποτελούν τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους για την προάσπιση και διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωάννης Μπεϊνάς «για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης» επισημαίνει την ανάγκη οι δημότες να συνδράμουν κυρίως στα δικά τους υποστατικά και εγκαταστάσεις εξαλείφοντας κάθε εστία μόλυνσης ή πιθανής δημιουργίας χώρου που θα μπορούσαν να εκκολαφθούν κουνούπια κ.α.