Από αύριο επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, αποστολή sms και για φαγητό έξω με κωδικό 6

Κοινωνία

Ανακοινώσεις για τα SMS και το πώς θα μπορούν να μετακινούνται οι πολίτες τις επόμενες μέρες έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τα SMS για τις μετακινήσεις στο 13033 θα παραμείνουν έως και τις 15 Μαΐου, όταν θα ανοίξει ο τουρισμός και θα απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Για να μεταβούν σε καταστήματα εστίασης από τις 3 Μαΐου και μετά, οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν το 6.

Από αύριο, Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου, επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για όλη την εβδομάδα και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε τα μέτρα για τις εκκλησίες για το Πάσχα.

Την Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς την πομπή των πιστών για να αποφευχθεί συνωστισμός ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού. Για τη μετάβαση την Κυριακή του Πάσχα, οι πολίτες θα στέλνουν SMS με κωδικό 6 στο 13033. Επιτρέπεται να συγκεντρωθούν τα μέλη δύο οικογενειών, έως 9 άτομα για εσωτερικό χώρο και έως 12 για εξωτερικό.

Στα καταστήματα εστίασης και καφέ δεν επιτρέπεται η μουσική, θα έχουν μόνο καθήμενους και μόνο σε ανοικτούς χώρους. Το ωράριο από την Παρασκευή επεκτείνεται μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ τα εστιατόρια και τα καφέ θα κλείνουν 15 λεπτά νωρίτερα.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια  ο οποίος ανακοίνωσε ότι ανοίγει από σήμερα,  η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40- 44 ετών. Το Μ. Σάββατο θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45- 49 ετών.

Παίρνοντας το λόγο ακολούθως η καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι διαπιστώνεται σταθερή αποκλιμάκωση στους δείκτες της πανδημίας. Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν αποστάσεις και να χρησιμοποιείται διπλή μάσκα κατά τον εκκλησιασμό, εντός κι εκτός ναών, ενώ όσοι μπορούν να κάνουν self test.

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα δεδομένα της πανδημίας. Για την Ελλάδα, όπως, είπε, οι δείκτες δείχνουν σημαντικά στοιχεία βελτίωσης.  4.092 κρούσματα, και μάλιστα ασυμπτωματικά στην πλειονότητά τους, επιβεβαιώθηκαν αφού προηγήθηκε self test.