120 χρόνια από την Εργατική πρωτομαγιά- Συγκέντρωση, πορεία και κατάθεση στεφάνων

Κοινωνία

Με συγκέντρωση, πορεία και κατάθεση στεφάνων τιμήθηκε σήμερα το πρωί η Εργατική πρωτομαγιά από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, στο κάλεσμα του οποίου ανταποκρίθηκαν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της Πιερίας. Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στην ομιλία της αναφέρθηκε στο ιστορικό και τους αγώνες για την κατάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και στα δεινά που έφεραν τα μνημόνια στον εργασιακό χώρο.  Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Στέργιος Καστόρης, ο υπ. δήμαρχος Κατερίνης Γ. Νταντάμης, δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και εργαζόμενοι.

  130 χρόνια από την καθιέρωση της Πρωτομαγιάς

Όπως τονίστηκε η  βίαιη αναπροσαρμογή των εισοδημάτων μέσω της δραστικής μείωση μισθών, ημερομισθίων, η μεγάλη αύξηση της φορολογίας των τελευταίων ετών καθώς και η δυσκολία πρόσβασης σε μια σειρά από κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, λόγω  της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, επιβάλουν δυναμικό αγώνα ενάντια σε πολιτικές που υποβαθμίζουν τη ζωή των πολιτών.  Σήμερα, 130 χρόνια μετά την καθιέρωση της εργατικής Πρωτομαγιάς, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των συνδικάτων, στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, να διεκδικήσουν τα αιτήματά της, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή της.

Το ψήφισμα

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου,  ο αγώνας περιλαμβάνει διεκδικήσεις όπως η κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που τόσα δεινά έφεραν στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής. Να μη μειωθεί το αφορολόγητο αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ. Απαγόρευση πλειστηριασμών για κάθε λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη! Ποτέ ανοιχτά καταστήματα Κυριακές και Αργίες! Την  κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και την επαναφορά των μισθών, των κύριων και επικουρικών συντάξεων όπως ήταν το 2010 πριν από τα μνημόνια. Επαναφορά της 13ης και η 14ης σύνταξης και πληρωμή εδώ και τώρα των αναδρομικών στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους.

Τα αιτήματα για την Πιερία

Στα αιτήματα για την Πιερία στο ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου, περιλαμβάνονται η ενίσχυση της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου  και του ΨΝΠΟ, για την καλύτερη λειτουργία τους και στελέχωσή τους με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη στο νομό , με πληρωμή των δεδουλευμένων και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.Κατάργηση των διοδίων Αιγινίου. Μείωση στο 50% των διοδίων πανελλαδικά.  Σύνδεση όλου του νομού Πιερίας με φυσικό αέριο. Να αξιοποιηθούν τα πολύτιμα αναπτυξιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας και να υπάρξουν αντίστοιχες πολιτικές, που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη στον τόπο μας και νέες θέσεις δουλειάς.