Τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας – Τι ανοίγει από αύριο, διατηρούνται τα ραντεβού στα καταστήματα, αποφάσεις για τον αθλητισμό και την εστίαση που θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία

Κοινωνία

Στα τελευταία δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα και στα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα αναφέρθηκαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

Όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε σταθερό στο 4,3%. “Κάτω από 20.000 τα γνωστά ενεργά κρούσματα, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε τα στοιχεία για το Πάσχα, αλλά έχουμε κάποιες ενδείξεις για αυξήσεις σε τοπικό επίπεδο”.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν τις ηλικίες 18-60. Στις 491 εισαγωγές την ημέρα ο μέσος όρος, συνεχίστηκε για τέταρτη εβδομάδα η πτωτική πορεία. Στους 4.900 οι νοσηλευόμενοι με Covid. Όπως είπε, στην Επιτροπή συζητήθηκε η συμμετοχή όσων έχουν εμβολιαστεί σε περισσότερες δραστηριότητες, ενώ οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αποφασίστηκε να ανοίξουν στις 17 Μαΐου, μία εβδομάδα αργότερα, ώστε να μην ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί.

Τι ανοίγει από αύριο

Από αύριο Σάββατο 8 Μαΐου ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες και μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη για τα καταστήματα άνω των 500 τμ.

– Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, με βεβαίωση self test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, καθώς και χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και διαφορετικά διαλείμματα.

– Δευτέρα 10 Μαΐου ξεκινά η δια ζώσης διδασκαλία στα φροντιστήρια για τις πανελλαδικές εξετάσεις και ξένων γλωσσών για εξετάσεις διπλωμάτων.

– Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία

-Στις 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά με 75% πληρότητα

-Στις 28 Μαΐου ανοίγουν τα δημόσια θεάματα με μόνο καθήμενους

– Στις 17 Μαΐου ανοίγουν τα ωδεία

– Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Αποφάσεις έχουν ληφθεί για τον αθλητισμό και την εστίαση, οι οποίες θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Σκληρό lockdown από αύριο το πρωί

Όσον αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση, μεγάλη αύξηση παρουσιάστηκε στον Δήμο Βισαλτίας Σερρών και στον Δήμο Μεσολογγίου, οι οποίοι μπαίνουν σε σκληρό lockdown από αύριο το πρωί. Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για “ανησυχητική κατάσταση” σε Αγρίνιο και Αιτωλικό, αλλά και στην Κάλυμνο.