Β. Κικίλιας: Αίρεται το μέτρο της αναστολής αδειών του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ- Η πορεία των εμβολιασμών

Υγεία

Με απόφασή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια  όπως ανακοίνωσε χθες, από σήμερα  και μετά από 6 μήνες τεράστιας, συγκλονιστικής προσπάθειας,  αίρεται το μέτρο  της αναστολής κανονικών αδειών του προσωπικού των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία κ.α.), του ΕΚΕΑ, του ΙΦΕΤ, της ΕΚΑΠΥ, των κεντρικών υπηρεσιών των ΥΠΕ και της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Με ευθύνη των Μονάδων Υγείας θα οργανωθεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία της κάθε υγειονομικής μονάδας. «Θέλω να πω ότι όλοι οι υγειονομικοί μας έχουν δώσει μια τεράστια μάχη όλους αυτούς τους μήνες και με προγραμματισμό φροντίζουμε έτσι ώστε να μπορούμε με ισορροπία να λειτουργήσουμε τις μονάδες μας» ανέφερε ο υπουργός.

Η πορεία των εμβολιασμών

Σε ότι αφορά την πορεία των εμβολιασμών σημείωσε: «Έχουμε ήδη πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, μέχρι τώρα που μιλάμε, 3.915.568 εμβολιασμοί και στο τέλος της σημερνής μέρας θα αγγίξουμε και θα φτάσουμε τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

2,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 24,59% του πληθυσμού και περισσότερο από 1,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 13%.

Εάν υπολογίσετε για το μήνα που τρέχει 105.000-110.000 εμβολιασμούς την ημέρα μέσο όρο και την αύξηση την οποία θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο, μπορείτε να καταλάβετε ότι πάντα μεν με ασφάλεια, αλλά πόσο γρήγορα και με ποιους ρυθμούς τρέχει το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Είναι εντυπωσιακό ότι το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού με την «Ελευθερία» των συμπολιτών μας αγγίζει το 97%, στοιχείο που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε και για αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις Ελληνίδες και στους Έλληνες για την αθρόα προσέλευσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Προσωπικά τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη που έχουν επιδείξει στο πρόγραμμα «Ελευθερία» και νομίζω ότι, θα το επαναλάβω για μία ακόμη φορά, είναι εμφανές ότι αποτελεί τομή και παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να προσεγγίζει τους συμπολίτες μας. Με αξιοπρέπεια, με διαυγή και καθαρά στοιχεία, με τρόπο τέτοιο επαγγελματικό που να τους δίνει την αίσθηση ότι τους σέβεται.

Και νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος στον οποίο πρέπει να επεκτείνουμε και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Δημοσίου σε ό,τι έχει να κάνει με τους πολίτες.

Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι η υγειονομική επιχείρηση «Ελευθερία» προχωράει βάσει ενός σχεδίου που έχει εκπονηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Και είμαστε πολύ περήφανοι που η Ελλάδα τις τελευταίες 7 ημέρες βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους εμβολιασμούς ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Our World in Data».

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο, η Ελλάδα είναι στην 8η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η «Γαλάζια Ελευθερία»

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Τα νησιά αυτά είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα ενισχυθεί και από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αναγέννηση και Πρόοδος», αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης, προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά, στους Φούρνους, το Μεγανήσι, τη Νίσυρο, την Κίμωλο, την Τήλο, τις Οινούσσες, τους Λειψούς, τη Χάλκη, την Αμοργιανή, τους Οθωνούς, τον Κάλαμο, την Ερεικούσσα, το Καστελόριζο, τα Ψαρά, το Μαθράκι, τη Θηρασιά, την Ανάφη, τη Σίκινο, τον Άγιο Ευστράτιο, το Αγαθονήσι, τη Γαύδο, τη Θύμαινα, την Τέλενδο, τα Τριζόνια, τον Καστό, την Ψέριμο, το Παλαιό Τρίκερι, τα Αντικύθηρα, τους Αρκιούς, το Γυαλί, τους Αντίπαξους και το Μαράθι.

Επίσης, σε άλλα 36 νησιά  με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τα νησιά αυτά είναι: η Φολέγανδρος, η Δονούσα, η Ελαφόνησος, το Άνω Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Πάτμος, η Ιθάκη, η Σύμη, η Σκύρος, η Σαμοθράκη, η Περιστέρα, η Σίφνος, η Κέα, οι Παξοί, η Ίος, η Ύδρα, η Αμοργός, η Κύθνος, η Σέριφος, η Αστυπάλαια, η Αντίπαρος, το Αγκίστρι, η Κάσος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα, η Άνδρος, η Τήνος, η Ικαρία, η Λέρος, η Κάρπαθος, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Μήλος.