Θεσσαλονίκη: Με κυπαρίσσια ο αριθμός των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων (video)

Κοινωνία Πολιτισμός

Με κυπαρίσσια, τα οποία είναι δέντρα θλίψης, ψυχής, μνήμης και σύμβολα αιώνιας ζωής, θα γεμίσει χώρος στο Κολχικό του Δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκης, που φιλοδοξία είναι στο μέλλον να γίνει ένα πάρκο ιστορικής μνήμης, αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Πρόκειται για μία δράση που εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, για τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Δέντρα, που σχημάτισαν τον αριθμό 353.000, όσοι και οι Πόντιοι που άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Το πρωί της Κυριακής στις 11:00, όπως είπε στο pontosnews.gr η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, θα γίνει η φύτευση και των υπόλοιπων δέντρων, σε συνεργασία με το Δήμο Λαγκαδά και με την Ένωση Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, τον Ποντιακό Σύλλογο Κολχικού «Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας», τον Φιλοπροοδευτικό Εξωραϊστικό Ποντιακό Σύλλογο Πολυδενδρίου Λαγκαδά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυδενδρίου Ασκού «Ο Φάρος».

Σε κάθε κυπαρίσσι θα τοποθετηθεί και μία πινακίδα με το όνομα κάποιας πόλης ή χωριού του Πόντου. Θα ακολουθήσει ομιλία του γενικού γραμματέα της ΠΟΠΣ και ιστορικού Κωνσταντίνου Σαμουρκασίδη.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uzLggR3c3DA&t=11s&ab_channel=LifeEvents[/youtube]