Συνδικάτο ιδιωτικών υπαλλήλων “Η Πρωτοπορία”: “Η κυβέρνηση της ΝΔ μας κήρυξε πόλεμο φέρνοντας νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα!”

Κοινωνία

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου ιδιωτικών υπαλλήλων Πιερίας ‘Η Πρωτοπορία”

Εργαζόμενη, εργαζόμενε στα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τα εργοστάσια

            Οι εργοδότες και η κυβέρνησή τους έβαλαν στόχο να καταργήσουν το δικαίωμά μας στη σταθερή δουλειά, στην ξεκούραση. Μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους έτσι ώστε να βγούνε άθικτοι και ενισχυμένοι από τη νέα οικονομική κρίση οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Θέλουν να ξεμπερδέυουν μια και καλή με το 8ωρο, με τις Κυριακές, με τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

            Από την αρχή της πανδημίας, δεν έκαναν τίποτα για να ενισχύσουν τη Δημόσια Υγεία. Άφησαν και εξακολουθούν να αφήνουν χιλιάδες συναδέλφους να νοσήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, ενώ μέχρι σήμερα δεν πήρανε ούτε μισό μέτρο για την προστασία της υγείας μας στους χώρους δουλειάς, παρά μόνο μας πέταξαν πάλι το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης των self test.

            Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, αποφάσισαν να τελειώσουν οροστικά με τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, να δώσουν τη χαριστική βολή σε όσα δικαιώματα μας έχουν απομέινει. Φέρνουν στη Βουλή έναν νόμο τερατούργημα, που θα μας κάνει να δουλεύουμε με χειρότερους όρους από ότι οι παππούδες μας.

·         Καταργούν το 8ωρο, φέρνουν τη 10ωρη εργασία, και τις δύο επιπλέον ώρες δουλειάς θα τις μετατρέπουν σε ρεπό, όποτε βολεύει την επιχείρηση. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι που ήδη δούλευαν ως και 13 ώρες την μέρα, θα περιμένουν πότε η επιχείρηση θα τους δώσει ρεπό μετά από εβδομάδες εξαντλητικής δουλειάς.

·         Επιτρέπουν το σπαστό ωράριο για τους 4ωρους, με τις έξτρα ώρες να είναι επίσης απλήρωτες, και να δίνονται και αυτές σε ρεπό. Δηλαδή, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά που δουλεύουν 4ωρο και 6ωρο, όχι μόνο θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκτός σπιτιού όλη την ημέρα, δουλεύοντας τετράωρο πρωί και απόγευμα, αλλά θα είναι και καταδικασμένοι σε μισθούς 300€!

·         Θέλουν να ξεμπερδέψουν με τα σωματεία, με τους εργατικούς αγώνες, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία.

·         Αφήνουν ελεύθερους τους εργοδότες να απολύουν ακόμα και παράνομα, χωρίς την υποχρέωση να επαναπροσλάβουν τους εργαζόμενους.

·         Κλέβουν ακόμα περισσότερες από τις Κυριακές μας, διευρύνουν το μέτρο και σε άλλους κλάδους. Με μια απλή υπουργική απόφαση μας ανάγκασαν να δουλεύουμε τρεις Κυριακές μέσα στο Μάη.

    Το σωματείο σου σε καλεί να σκεφτείς τη δύναμη που έχεις εσύ και οι συνάδελφοί σου. Μια δύναμη που φάνηκε στην πανδημία, όταν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ εξασφάλισαν πως ο λαός δε θα πεινάσει. Η δική μας δουλειά παράγει τα αμύθητα πλούτη που τσεπώνουν μια χούφτα παράσιτα. Και σήμερα προσπαθούν να μειώσουν κι άλλο τα ψίχουλα που παίρναμε, να μειώσουν και άλλο το μισθό μας.

    Δοκιμάσαμε να ζούμε στο φόβο, ο καθένας μόνος του, να κοιτάει τη δουλειά του, και πραγματικά δεν έγινε τίποτα. Αντίθετα, η εργοδοσία έπαιρνε αέρα, χτυπούσε ακόμα πιο αλύπητα τα δικαιώματά μας. Είχαμε την ελπίδα πως το δικό μας αφεντικό δε θα κόψει μισθούς, δε θα απολύσει, και είδαμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

    Αυτό που δεν έχουμε δοκιμάσει είναι να οργανωθούμε μαζικά, να απαντήσουμε ενωμένοι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να τους κάνουμε να νιώσουν την οργή μας, την απόφασή μας πως δε θα γίνουμε δούλοι για τα κέρδη τους.

    Θέλουν να μας πείσουν πως οι αγώνες δεν καταφέρνουν τίποτα. Κι όμως, μόνο με τους αγώνες οι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσεις. Ακόμα και το 8ωρο που σήμερα θέλουν να ξηλώσουν, δεν ήρθε με απόφαση κάποιας κυβέρνησης, ή από την ανθρωπιά κάποιου εργοδότη. Ήταν αποτέλεσμα μεγάλων, νικηφόρων αγώνων εργαζόμενων σαν κι εμάς.

    Τρέμουν τους αγώνες μας, την συσπείρωση μας στο σωματείο. Για αυτό και έχουν φέρει δεκάδες νόμους που βάζουν εμπόδια στη δράση μας. Μας τρέμουν!

Έχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε αυτό το αντεργατικό έκτρωμα! Οργανώνουμε την απάντησή μας!

  Το αντεργατικό νομοσχέδιο πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΗ, 10:30πμ

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ