Yφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος: “Πρέπει να τεθεί ζήτημα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις μονάδες υγείας”

Πολιτική

Για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι, αλλά και για το τι θα γίνει με τα self test μίλησε το πρωί στο MEGA, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Μιλώντας για το ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς, αν θα δοθούν κίνητρα, ή αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε: «Νομίζω ότι το πλαίσιο έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Η ΠτΔ είπε κάτι πολύ σωστό, ότι η ελευθερία μας σταματάει στην ελευθερία των άλλων. Ναι, έχουμε δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, στο να ορίζουμε τι θα κάνουμε με το σώμα μας, αλλά όταν εργαζόμαστε σε χώρους όπου υπάρχουν ζητήματα προστασίας της υγείας των άλλων, όταν προσφέρουμε πχ υπηρεσίες υγείας, ναι, εκεί πρέπει να τεθεί και ζήτημα υποχρεωτικότητας. Το έχει πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Μιλάμε για χώρους υγείας και για τους χώρους που προσφέρονται υπηρεσίες σε ηλικιωμένους. Σε αυτή τη φάση θα μένουμε σε αυτές τις κατηγορίες, γιατί εκεί υπάρχει ζήτημα διαχείρισης ανθρώπινων ζωών. Το πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα δεν έχει ακόμα τεθεί. Αυτό θα γίνει από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, που προβλέπει τις διαδικασίες, τις ποινές, τις κυρώσεις για τη λειτουργία και τα πειθαρχικά παραπτώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Μιλάμε για κρατικούς δημόσιους υπαλλήλους, άρα θα υπαχθούν στο πειθαρχικό δίκαιο που ορίζει αυτές τις διαδικασίες, τις κυρώσεις, τους ελέγχους. Υπάρχει ένα πρόπλασμα ποινών και κυρώσεων που είχε τεθεί σε σχέση με τα self-tests. Έχουμε ορίσει ότι κάθε βδομάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να κάνουν ένα τεστ και να το δηλώνουν στη σχετική πλατφόρμα. Όποιος δεν το κάνει ελέγχεται πειθαρχικά και υπάρχουν κυρώσεις, όπως περιορισμός ή διακοπή του μισθού. Κάτι τέτοιο μπορούμε να εξετάσουμε», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Χωρίς self-tests οι εμβολιασμένοι

«Μέχρι και το τέλος Ιουνίου με τη διάθεση που έχουμε κάνει καλύπτουμε τις ανάγκες των δικαιούχων ομάδων σε self-tests. Για τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες, θα εστιάσουμε τη διάθεση των self-tests σε ομάδες πληθυσμού που είναι εκτεθειμένες στον ιό, όπως είναι ο τουρισμός, οι νεότεροι άνθρωποι, οι ανεμβολίαστοι, ενώ θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση των self-tests οι εμβολιασμένοι. Για τα σημεία διανομής συζητάμε πρωτίστως με τους φαρμακοποιούς», τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Για όσους έχουν νοσήσει, και καλούνται να εμβολιαστούν με μία δόση εμβολίου, σημείωσε ότι «όσοι έχουν νοσήσει και έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, δε χρειάζεται να κάνουν τη δεύτερη δόση. Θα πρέπει να ακυρώσουν το ραντεβού τους, ή να μην πάνε καν στο ραντεβού τους. Θα λάβουν σε επόμενο χρόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εμβόλιο. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα».