Ε. Σκούφα για το εργασιακό νομοσχέδιο:«Βαθιά αυταρχικό, αντεργατικό, αντικοινωνικό, ώστε δεν επιδέχεται καμίας απολύτως διόρθωσης. Aποσύρετε όλα τα άκρως αντεργατικά άρθρα!»

Πολιτική

«Αν το μέλλον το οποίο σχεδιάζετε και φέρνετε με το παρόν νομοσχέδιο, είναι η δημιουργία ατελείωτων στρατιών ανέργων που θα λειτουργούν ως εφεδρείες και η δημιουργία του νέου πρεκαριάτου με τις τρεις κι εξήντα, ευχαριστούμε πολύ δε θα πάρουμε», είπε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για τα εργασιακό νομοσχέδιο.

Νομοσχέδιο «οδοστρωτήρας»

Όπως υπογράμμισε η κα Σκούφα, το νομοσχέδιο στηρίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αρχές και νεοφιλελεύθερες αξίες, υπενθυμίζοντας προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τη δήλωση του πρωθυπουργού ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, που είχε πει το περίφημο  «η Νέα Δημοκρατία θα σαρώσει ως οδοστρωτήρας κάθε εμπόδιο που εμποδίζει την επιχειρηματικότητα».

«Υπουργός υπερεργασίας, εξαντλητικής εργασίας»

Η βουλεύτρια Πιερίας χαρακτήρισε τον υπουργό Εργασίας,  «υπουργό υπερεργασίας, εξαντλητικής εργασίας, κατάργησης του οκτάωρου, αλλά και του όποιου ωραρίου εργασίας,  υπουργό κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διότι εισάγει με το παρόν σχέδιο νόμου, εκτός των υπολοίπων, το σπαστό ωράριο στον ημιαπασχολούμενο εργαζόμενο».

Η τετράωρη απασχόληση και οι συνθήκες

Όπως υπογράμμισε , στην  περίπτωση εργαζόμενου σε αποθήκη ή εργαζόμενης σε ταμείο σουπερμάρκετ με πρόσληψη τετράωρης εργασίας  που θα αναγράφεται πάνω στη σύμβαση εργασίας τους, με βάση το νομοσχέδιο, θα δουλεύουν τέσσερις ώρες, θα μεσολαβούν τρεις ώρες διαλείμματος και μετά τις τρεις ώρες θα επανέρχονται στην εργασία τους για ακόμη τέσσερις ώρες εργασίας. «Εάν τώρα αυτοί οι εργαζόμενοι δουλεύουν στο κέντρο της Αθήνας και η κατοικία τους είναι στο Περιστέρι, τι να κάνουμε, αυτά συμβαίνουν στη ζωή, θα φάνε, θα ξαπλώσουν και θα κοιμηθούν στο αποθηκάκι μέσα στον ίδιο τον χώρο της εργασίας. Συμβαίνουν αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήδη σήμερα; Πόσο μάλλον μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι σας ευχαριστούν θερμότατα»

Η κα Σκούφα  απευθυνόμενη στον υπουργό είπε χαρακτηριστικά: «Οι εργαζόμενοι, θέλουν να σας ευχαριστήσουν για το γεγονός ότι αυξάνετε το όριο των υπερωριών, πολλές εκ των οποίων θα είναι απλήρωτες ή μάλλον θα πληρώνονται με ρεπό κατόπιν ελεύθερης συμφωνίας, ατομικής συμφωνίας του εργαζόμενου με τον εργοδότη και έτσι μειώνετε ταυτόχρονα την αποζημίωση του υπερεργαζομένου και διπλασιάζετε τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών στις εκατόν πενήντα. Για αυτήν τη ρύθμιση σας ευχαριστούν θερμότατα και είκοσι έως σαράντα χιλιάδες άνεργοι, οι οποίοι βάσει της συγκεκριμένης πρόβλεψης του νομοσχεδίου δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να προσληφθούν.  Ευχαριστίες εκφράζουν, επίσης, για το γεγονός ότι προβλέπονται υπερωρίες και πάνω από τις εκατόν πενήντα ώρες σε απ’ ευθείας συνεννόηση, βέβαια, με ποιον άλλον; Του εργοδότη με το Υπουργείο. Ο εργαζόμενος φυσικά δεν υπάρχει και πάλι πουθενά.  Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, όμως, σας ευχαριστούν ιδιαίτερα για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ως εργαζόμενες και εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε επιπλέον εξαιρετικά ευχαριστημένες και ευχαριστημένοι που με το παρόν νομοσχέδιο μας εξαναγκάζετε σε δωδεκάωρη εργασία, οχτώ ώρες μέχρι τώρα συν μία υπερεργασία συν τρεις υπερωρία, τις οποίες ώρες, βάσει αυτών που μας λέτε, θα τις δέχεται και θα τις δουλεύει ο εργαζόμενος αν θέλει. Αν δεν θέλει, ο εργοδότης θα τον χτυπάει φιλικά στην πλάτη και θα του λέει: «Ναι, βρε παιδί μου, ναι, βρε αδερφέ, όποτε θες να δουλέψεις, όποτε θες θα έρχεσαι στη δουλειά και για όλα τα άλλα καλή καρδιά να έχουμε, ό,τι θες εσύ κι από κει και πέρα, ας πάει και το παλιάμπελο».

Απολύσεις, κατάργηση επαναπρόσληψης

 «Πολύ ορθά καταργείτε το δικαίωμα του εργαζομένου για επαναπρόσληψη σε περίπτωση άκυρης απόλυσης, πολύ ορθά προβλέπετε ότι ο αδίκως απολυμένος δεν θα παίρνει πλέον τους μισθούς υπερημερίας, όπως και πολύ ορθά έχετε εδώ και πολλούς μήνες καταργήσει, όχι εσείς, ο προκάτοχός σας, ο κ. Βρούτσης, τον βάσιμο λόγο απόλυσης. Διότι πώς αλλιώς θα απελευθερώνονταν οι απολύσεις; Συμφωνώ σε μέγιστο βαθμό μαζί σας ότι ο εργοδότης θα πρέπει να έχει το απόλυτο δικαίωμα να προσλαμβάνει όσους θέλει, με ό,τι μισθό θέλει, να τους απολύει όποτε θέλει και να τους παύει όποτε θέλει, ακόμη και να τους επιβάλλει αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών για έναν ολόκληρο χρόνο, όπως ορθά και πάλι προβλέπει το νομοσχέδιό σας», υπογράμμισε η κα Σκούφα.

Ανοιχτά τις Κυριακές, στην πυρά οι συνδικαλιστές!

«Μετά δυσκολίας μπορούμε να φανταστούμε κάνα δυο δραστηριότητες που δεν θα είναι ανοιχτές την Κυριακή», τόνισε η βουλέυτρια Πιερίας, αναφερόμενη στη μεγάλη διεύρυνση του καταλόγου των επιχειρήσεων στις οποίες δεν θα ισχύει η κυριακάτικη αργία.

Τέλος, η κα Σκούφα έκανε λόγο για κυβερνητική προσπάθεια «εξαφάνισης» των συνδικαλιστών με το παρόν νομοσχέδιο και με άκρως ειρωνικό τόνο εξέφρασε τον «απόλυτο θαυμασμό» της, στον υπουργό. «Θέλω να σας εκφράσω τον απόλυτο θαυμασμό μου για το γεγονός ότι στο παρόν σχέδιο νόμου περιορίζετε σε τόσο μεγάλο βαθμό όλες τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία, ώστε να είναι απόλυτα ορατή η σφοδρή επιθυμία σας να τα εξαφανίσετε. Προτείνω σε επόμενο νομοσχέδιο όχι μόνο να επιβάλλετε την αστική ευθύνη των συνδικαλιστών, αλλά να προτείνετε οι κατάπτυστοι συνδικαλιστές να κλείνονται ενδεχομένως και στη φυλακή.  Εν ολίγοις, κύριε Υπουργέ, το παρόν σχέδιο νόμου είναι βαθιά αυταρχικό, αντεργατικό, αντικοινωνικό, ώστε δεν επιδέχεται καμίας απολύτως διόρθωσης. Όπως ακριβώς το καταθέσατε, έτσι ακριβώς να το αποσύρετε» κατέληξε η βουλεύτρια Πιερίας.

Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία: https://bit.ly/3zFju3d