Ρεπορτάζ στον συνοριακό σταθμό Ευζώνων: Πολύωρες καθυστερήσεις, ουρές χιλιομέτρων και υπερπροσπάθεια του προσωπικού- Ο αντίκτυπος στην Πιερία

Κοινωνία Τουρισμός

Πολύωρες καθυστερήσεις στη διέλευση των τουριστών από τον συνοριακό σταθμό Ευζώνων, με ουρές χιλιομέτρων άλλοτε μεγάλες και άλλοτε πιο “χαλαρές”, είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται καθημερινά σε μια καλοκαιρινή σεζόν η οποία ξεκίνησε με προσδοκίες αλλά και έντονο προβληματισμό από τους επαγγελματίες του τουρισμού που βλέπουν να παραμένουν άλυτα τα σημαντικά προβλήματα που είχαν αναδείξει από νωρίς.

Σήμερα το πρωί το Pieriasocial,gr αποτύπωσε την εικόνα στον συνοριακό σταθμό λίγο πριν ανοίξουν οι πύλες για να περάσουν οι τουρίστες, που ήταν λίγο πολύ η ίδια. Ουρές αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων περιμένοντας υπομονετικά λόγω ωραρίου καθώς οι Εύζωνοι κλείνουν στις 11 το βράδι για να ανοίξουν ξανά στις 7.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LY7PASrYGxs[/youtube]

Στο συνοριακό σταθμό βρέθηκε σήμερα η βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα προκειμένου να δει την κατάσταση που επικρατεί και να ενημερωθεί, συνοδευόμενη από τον συντονιστή της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ του Κιλκίς Αναστάσιο Κεσίδη. Ο ίδιος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jSJEcyg0dvk&ab_channel=EviMixolouEviMixolou[/youtube]

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση επεσήμανε σε δηλώσεις της η βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RAgPzb-OiNQ&ab_channel=EviMixolouEviMixolou[/youtube]

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των χερσαίων πυλών και ιδιαίτερα των Ευζώνων έχουν επισημάνει πολλές φορές οι τουριστικοί φορείς της Πιερίας, καθώς ο νομός πλήττεται άμεσα από την κατάσταση που επικρατεί.  

Οι έλεγχοι που γίνονται είναι πλέον  πολλαπλάσιοι σε σχέση με την προ covid εποχή, καθώς ελέγχουν  PLF, διαβατήρια, υγειονομικά πιστοποιητικά, να ταυτοποιήσουν τους κατόχους και να επιβεβαιώσουν ότι προέρχονται από αναγνωρισμένα εργαστήρια και δομές των χωρών προέλευσης. Βασικό αίτημα όλων είναι η   συγκεκριμένη πύλη να λειτουργήσει όλο το 24ωρο και όχι μόνο από τις 07:00 έως τις 23:00.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι το όριο διελεύσεων από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής είναι τα 400 άτομα και τα ωράριο λειτουργίας είναι 8 το πρωί με 4 μετά το μεσημέρι, οπότε και οι εποχικοί εργάτες γης που έρχονται στην Ελλάδα πηγαίνουν να περάσουν από τους Ευζώνους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το 2019, ο οδικός τουρισμός στην Ελλάδα ανήλθε σε 9,6 εκατ. αφίξεις, εκ των οποίων το 19,8% από τους Ευζώνους, το 30,4% μέσω Προμαχώνα και το 13,3% μέσω Νυμφαίας.

Το 2021, από τα μέσα Μαΐου, έχουν περάσει από τους Ευζώνους 40.000 άτομα από Τρίτες χώρες και 9000 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στον Προμαχώνα οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 8500 από Ε.Ε και 34.000 από Τρίτες χώρες.