Η δραστήρια Μαρία Εμμανουήλ Γαλάνη υποψήφια τοπική σύμβουλος Κατερίνης στο πλευρό του Θανάση Λιακόπουλου + οι θέσεις μας για τα ΑμΕΑ

Πολιτική
Share

Ένας δραστήριος άνθρωπος, η Μαρία Εμμανουήλ Γαλάνη, θα είναι υποψήφια τοπική σύμβουλος Κατερίνης στο πλευρό του Θανάση Λιακόπουλου. Η Μαρία είναι υπάλληλος του ψυχιατρικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και ενεργό μέλος του Συλλόγου Κρητών Κατερίνης «Σταυραετοί». Είναι μητέρα 3 παιδιών, παντρεμένη με τον ιδιωτικό υπάλληλο Γιάννη Τσιρώνη.

«Ο Θανάσης νοιάζεται για τον συνάνθρωπό του, χαίρομαι για το πρόγραμμά μας για τα ΑμΕΑ»

Η Μαρία είναι ένας άνθρωπος με ευαισθησίες, που αγωνίζεται χρόνια στο πλευρό αυτών που έχουν ανάγκη. Για αυτό και ένα κριτήριο για την επιλογή της ήταν και το πρόγραμμα του συνδυασμού για τους Άτομα με Ειδικές Ανάγκες: «Μελέτησα με προσοχή το πρόγραμμα του συνδυασμού μας και κατάλαβα ότι έχει γίνει σοβαρή δουλειά, από ανθρώπους που ξέρουν και πραγματικά ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ για τον συνάνθρωπο, όπως και ο επικεφαλής μας, ο Θανάσης Λιακόπουλος. Χαίρομαι για το πρόγραμμά μας για τα ΑμΕΑ και άλλες ομάδες συμπολιτών μας με ανάγκες».

Η πρότασή μας για τους καρκινοπαθείς και όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας

Ο συνδυασμός μας έχει από καιρό παρουσιάσει την πρότασή του για τους καρκινοπαθείς και όσους συνδημότες μας έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας:

·        Θα απλοποιήσουμε κάθε γραφειοκρατική διαδικασία που έχει να κάνει μαζί τους και ει δυνατόν θα τους απαλλάξουμε εντελώς από αυτή.

·        Επίσης στηρίζουμε το αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας, για τη δημιουργία μονάδας 10 κλινών που θα υποστηρίξει άτομα σε τελικό στάδιο καρκίνου

Οι 10 πρώτες προτάσεις μας για τα ΑμΕΑ

Για το θέμα των ΑμΕΑ έχουμε ήδη παρουσιάσει εδώ και μήνες τις πρώτες μας προτάσεις για μία προσβάσιμη πόλη, για μία πόλη ίσων ευκαιριών για όλους, για μία πόλη που θα βλέπει, θα ακούει και θα αισθάνεται τον συνάνθρωπο. Αυτές είναι:

1.     Αξιοποιώντας τη δημοτική περιουσία, θα προκηρύξουμε διαγωνισμό για τη δημιουργία μεγάλης ιδιωτικής μονάδας αποκατάστασης βραχείας και μακράς διαμονής. Έτσι θα δημιουργήσουμε μία νέα πηγή τουριστών για τον τόπο μας και θα ζητήσουμε στον διαγωνισμό ειδικές εκπτώσεις για τους εκατοντάδες δημότες μας με τέτοιες ανάγκες.

2.     Δημιουργία της πρώτης οργανωμένης παραλίας για ΑμεΑ στην Ελλάδα. Δεν μιλάμε απλώς για την τοποθέτηση συναρμολογούμενων διατάξεων για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα (SEATRAC), αλλά για μία ολοκληρωμένη εμπειρία (χώρος στάθμευσης, διάδρομος, χώρος σκίασης, αποδυτήρια, τουαλέτες και φυσικά δεκάδες SEATRAC). Έτσι θα καταστήσούμε ένα τμήμα του παραθαλάσσιου μετώπου του Δήμου μας σε πρότυπη ακτή για άτομα με αναπηρία.

3.     Εγκατάσταση οργάνων παιδικής χαράς σχεδιασμένων για παιδιά με αναπηρίες σε χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία παιδικών χαρών ΑμεΑ στην πόλη της Κατερίνης την Παραλία, την Ολυμπιακή Ακτή, τον Κορινό αλλά και άλλα χωριά του Δήμου μας, στο πλαίσιο ανάπτυξης του τουρισμού ειδικών απαιτήσεων αλλά και για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.

4.     Δημιουργία Φιλοξενείου (Παρασκευή έως Κυριακή) για την απασχόληση και φύλαξη παιδιών. Ως πάγιο αίτημα πολλών γονέων με παιδιά με αναπηρίες, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πράξουμε για την ελάφρυνση των οικογενειών αυτών, για να μπορέσουν και οι ίδιοι να ξεφύγουν από μια δυσνόητη για πολλούς πραγματικότητα.

5.     Δημιουργία δομής ή ανάληψη αρμοδιοτήτων από ήδη υπάρχουσες δομές του Δήμου που θα κατατοπίζει νέους γονείς παιδιών με αναπηρία για τις παροχές που δικαιούνται και την ψυχολογική υποστήριξη τους. Είναι γεγονός ότι ο νέος γονέας με παιδί με αναπηρία, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει και να γνωρίσει την αναπηρία. Ειδικά, όταν χρήζει πρώιμης και άμεσης παρέμβασης, η συμβολή μιας τέτοιας δομής μπορεί να καταστεί καθοριστική για το μέλλον του παιδιού και της οικογένειας.

6.     Δημιουργία Διεπιστημονικού Κέντρου Αναπτυξιακής Εκτίμησης σε συνεργασία με το νοσοκομείο, ώστε να εξυπηρετούνται οι γονείς παιδιών που χρήζουν αναπτυξιακής εκτίμησης στον τόπο μας, για να αποφεύγεται η χρονοβόρα και δαπανηρή μετάβαση τους στη Θεσσαλονίκη.

7.     Προώθηση της δημιουργίας Ξενώνα Αγάπης 10 κλινών σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, ώστε να υποστηριχθούν άτομα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο καρκίνου. Ο ξενώνας θα επικεντρώνεται στον έλεγχο και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, καθώς και στην ψυχολογική, πνευματική και συμβουλευτική υποστήριξη του ιδίου και των οικείων του. Στόχος του θα είναι η διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο και η εξασφάλιση ψυχοκοινωνικής και πνευματικής υποστήριξης στον ασθενή.

8.     Δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, έχοντας ως πρώτιστη αρχή μας ότι  η προσβασιμότητα είναι το κλειδί για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την απασχόληση, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.

9.     Πρόσβαση στα αθλητικά κέντρα (π.χ. Δημοτικό Κολυμβητήριο) από άτομα με αναπηρίες, με απώτερο σκοπό να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να παρέχεται και στα άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα (ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες γυναίκες, άτομα με μειωμένη όραση, κλπ) ολοκληρωμένη προσβασιμότητα μέσω των εγκαταστάσεων και υποδομών που θα αφορούν στην ψυχαγωγία και την άθλησή τους.

10.  Δημιουργία ανελκυστήρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου για την παρακολούθηση όλων των πολιτιστικών δράσεων και από τα ΑμεΑ. Κρίνεται επιτακτική ανάγκη η ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 27 της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων : «Όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ελεύθερα στην πολιτιστική ζωή μιας κοινότητας, να απολαμβάνουν τις τέχνες, και να μοιράζονται την πρόοδο της επιστήμης και τα οφέλη της».

Θέλουμε τον Δήμο μας πρωτοπόρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα ΑμεΑ.

Η παροχή ίσων ευκαιριών για όλους δεν είναι δύσκολη. Προϋποθέτει όμως όραμα, σχεδιασμό, κοινωνική ευαισθησία, διάθεση για προσφορά. Προϋποθέτει την εξάντληση όλων των διαθέσιμων πόρων για τον σκοπό αυτό. Ο συνδυασμός μας έχει όραμα, αποστολή και φιλοσοφία, έχει αρχές και αξίες «για όλους».

Θανάσης Λιακόπουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης