Χοροθέατρο στο Φεστιβάλ Ολύμπου – Η Μέδουσα … χόρεψε στο Δίον

Πολιτισμός

Μπορεί η πανδημία να επηρέασε και να συρρίκνωσε εκ των πραγμάτων  και τις παραστάσεις του φετινού 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου, όμως ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου δεν άφησε παραπονούμενη καμία παραγωγή καλλιτεχνικού προϊόντος.   

  Το χοροθέατρο είχε και φέτος την τιμητική του στο πρόγραμμα του επετειακού Φεστιβάλ Ολύμπου. Χοροθέατρο. Η καθόλα αξιόλογη μορφή σωματικής τέχνης της οποίας το κορμί του ηθοποιού-χορευτή αποτελεί το βασικό συστατικό   της παράστασης. Όπου το θεατρικό κείμενο γίνεται σκηνικός λόγος. Όλα αυτά στη σκηνή στην οποία  συνεργάζονται οι δύο δημοφιλείς μορφές τέχνης, ο χορός και το θέατρο.

  Το διήμερο 24 και 25 Ιουλίου 2021, στο αρχαίο θέατρο Δίου «Οι Χορευτές του Βορρά» παρουσίασαν την χορό-θεατρική παράσταση «Μέδουσα… σαν ραγισμένη από το χρόνο πέτρα…» με την υποστήριξη του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού και με φορέα ευθύνης την Εθνική Λυρική Σκηνή.

  Η ομάδα σύγχρονου χορού «Χορευτές του Βορρά» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Τατιάνας Παπαδοπούλου και σε μουσική σύνθεση-επιμέλεια του βιολιστή Αντώνη Σουσάμογλου, σκιαγράφησαν την εύθραυστη και ανθρώπινη πλευρά της Μέδουσας που δεν είναι το τέρας, αλλά η γυναίκα-θύμα της πατριαρχικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που δαιμονοποίησε την ομορφιά της και λόγω αυτής της ωραιότητας, την τιμώρησε.

  Το κοινό που παρακολούθησε την παράσταση είναι βέβαιο ότι αποχώρησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Απήλαυσε τις φιγούρες και τις αέναες κινήσεις των πρωταγωνιστών, λουσμένες με την πανδαισία των χρωμάτων και  τη λάμψη του φωτοδότη Ολύμπου.

  Οι συντελεστές του χοροθεάτρου:

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τατιάνα Παπαδοπούλου

Χορογραφία: Τατιάνα Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Μουσική Σύνθεση-Επιμέλεια: Αντώνης Σουσάμογλου

Δραματουργία: Εύα Τζιαμίχα

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Αθανάσιος Κολαλάς

Ενδυματολόγος: FrancescoInfante

Videoinstallation-Φωτογραφίες: Nectario

  Χόρεψαν: Γαλήνη Γυρτάτου, Δέσποινα Λαγουδάκη, Δημήτριος Μαργαρίτης, Μπαγεώργος Ηλίας, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

  Μουσικοί: ΣίσσυΜακροπούλου (άρπα), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί)