Ηλίας Τσολακίδης: “Η εγκληματική παράλειψη της κυβέρνησης!Το Εθνικό Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων παραμένει κλειστό εδώ και 2 χρόνια!”

Απόψεις

Ο νόμος 4662/2020 έγινε ΦΕΚ στις 7 Φεβρουαρίου του 2020. Δηλαδή, για περίπου 2 χρόνια η σημερινή κυβέρνηση παρέλειψε να μεριμνήσει, ως όφειλε, για τα αυτονόητα: Την εφαρμογή του νόμου και την αναβάθμιση του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας.

Εθελόντριες & Εθελοντές! Τις τελευταίες μέρες τους βλέπουμε στην τηλεόραση να τρέχουν αλαφιασμένοι δίπλα στους πυροσβέστες, να σέρνουν μάνικες, να σβήνουν φωτιές με κλαδιά, να δίνουν την ψυχή τους έτσι ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο. Ο ρόλος τους είναι κομβικός! Όχι μόνο τις ημέρες αυτής της βιβλικής καταστροφής!

Οι εθελόντριες και οι εθελοντές συνεισφέρουν  στην  περιφρούρηση  των  δασών,  στον  έγκαιρο  εντοπισμό  και  την  προσβολή  πυρκαγιών, στην κάλυψη απομονωνόμενων περιοχών και, φυσικά, στην ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής σε περιπτώσεις εκτεταμένων καταστροφών. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, σε όλη τη χώρα, περιπολούν και φυλάσσουν τις εισόδους δασών και εθνικών δρυμών, ενισχύοντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία «πίνει νερό» στο όνομά τους για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στο έργο της.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και πολλοί άλλοι εκπρόσωποί της, ποτέ δεν ξεχνούν να εκφράσουν δημόσια την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες τους προς αυτούς.

Υπάρχει κανείς που μπορεί να αμφισβητήσει ή να διαψεύσει τα παραπάνω; Ελπίζω, όχι!

Τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να μαίνονται σε πολλά σημεία της χώρας. Η πύρινη λαίλαπα, αφήνει πίσω της χιλιάδες νεκρά ζώα, αμέτρητα στρέμματα παρθένου δάσους. Χιλιάδες πολίτες βλέπουν τις περιουσίες τους και τους κόπους μια ζωής να καταστρέφονται!  Η σημερινή κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη διότι δεν έπραξε όσα έπρεπε!  

Στο  πλαίσιο λοιπόν ενός  αποτελεσματικού  συστήματος  δασοπροστασίας, μια σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να ενισχύσει το έργο των εθελοντικών οργανώσεων και  όχι να τις αφήνει να δρουν  στο  περιθώριο  του  συστήματος  δασοπροστασίας.

Ενώ σήμερα όλοι γινόμαστε μάρτυρες αυτής της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας που κανείς δεν θα έπρεπε να περισσεύει σε αυτόν τον αγώνα, το Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της χώρας παραμένει για σχεδόν 2 χρόνια κλειστό! Διαβάστε στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

«Ένταξη Εθελοντικών Οργανώσεων – Σας ενημερώνουμε ότι στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δεν θα εντάσσονται προς το παρόν καινούργιες Εθελοντικές Οργανώσεις, εν αναμονή της εφαρμογής του ν. 4662/2020, ο οποίος προβλέπει τη νέα διαδικασία ένταξής τους. Για αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει ανακοίνωση από την αρμόδια Διεύθυνση.»

Ο νόμος 4662/2020 έγινε ΦΕΚ στις 7 Φεβρουαρίου του 2020. Δηλαδή, για περίπου 2 χρόνια η σημερινή κυβέρνηση παρέλειψε να μεριμνήσει, ως όφειλε, για τα αυτονόητα: Την εφαρμογή του νόμου και την αναβάθμιση του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας.

Όχι, η ένταξη νέων Εθελοντικών Οργανώσεων στο Εθνικό Μητρώο ίσως να μην έσωζε τη σημερινή κατάσταση! Απλά, η παραπάνω παράλειψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί απτή απόδειξη πως δεν έχει καν αντιληφθεί,  ότι  το  θέμα  της  δασοπροστασίας/δασοπυρόσβεσης  δεν αντιμετωπίζεται  χωρίς  την  ενεργό  συμμετοχή  των  πολιτών.  Η  αξία  του  εθελοντισμού  σε  καταστάσεις  έκτακτης  ανάγκης  (βλέπε πρόσφατες πλημμύρες στην Γερμανία) είναι  ανεκτίμητη  η δε πληθώρα εθελοντικών σχημάτων επιτρέπει τη συμμετοχή των πολιτών σε πλήθος άλλων υποστηρικτικών δράσεων που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.

Ηλίας Τσολακίδης