Οι Ορειβατικοί σύλλογοι Πιερίας και τα καταφύγια Ολύμπου για το προσχέδιο της ΚΥΑ που αφορά στην καθιέρωση εισιτηρίου για την είσοδο στον Όλυμπο -6,00 € ανά επισκέπτη και 12,00 € ανά αυτοκίνητο, τι αναφέρεται στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος

Κοινωνία Περιβάλλον

Και στο βάθος εισιτήριο…

Βιώνουμε την 2η εβδομάδα απαγόρευσης εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και προκύπτει νέο θέμα που πλήττει ευρέως τους επαγγελματίες καθώς και τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του.

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί προσχέδιο υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που αναφέρεται αναλυτικά στην καθιέρωση εισιτηρίου για την είσοδο στον Όλυμπο. Το συγκεκριμένο προσχέδιο επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας. Υπάρχει μάλιστα σε μορφή παραρτήματος πίνακας με τις τιμές του εισιτηρίου για όλες τις κατηγορίες και κάποιες εξαιρέσεις.

Σε πρώτη ανάγνωση, καθώς απαιτείται προσεκτική μελέτη του κειμένου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  1. Το κόστος είναι υπέρογκο. Ενδεικτικά αναφέρουμε 6,00 € ανά επισκέπτη και 12,00 € ανά αυτοκίνητο. Δηλαδή, 36,00 € για μία απλή βόλτα στο βουνό από μία τετραμελή οικογένεια.
  2. Το προστιθέμενο ΦΠΑ είναι 24% και όχι 6%
  3. Δεν υπάρχει καμία διακύμανση στην τιμή λόγω εποχικότητας π.χ. Αύγουστος – Φεβρουάριος
  4. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα μέλη των ορειβατικών – φυσιολατρικών Συλλόγων. Στο ίδιο τσουβάλι δηλαδή οι Σύλλογοι, που κατά τα λοιπά είναι μέλη της Πολιτικής Προστασίας και βγάζουν το φίδι από την τρύπα σε κάθε έκτακτη περίπτωση όπως και τις τελευταίες ημέρες με την εθελοντική φύλαξη των εισόδων του Δρυμού αντί της αστυνομίας
  5. Δεν υπάρχει μέριμνα για εναλλακτική μεταφορά π.χ. το λεωφορείο που έκανε το δρομολόγιο Λιτόχωρο – Πριόνια
  6. Υπάρχουν δύο εξόφθαλμες εξαιρέσεις που αναφέρονται στους επισκέπτες της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου και στους συμμετέχοντες στον Olympus Marathon. Ακόμη και να δεχτούμε  την λογική των εξαιρέσεων δεν υπάρχουν άλλες Μονές ή άλλοι αγώνες που λαμβάνουν χώρα στον Όλυμπο κύριοι;
  7. Το σπουδαιότερο, πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο με μηδενική ανταποδοτικότητα για τον επισκέπτη καθώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το που και πως θα διατεθούν τα έσοδα
  8. Είναι απορίας άξιο με ποιο σκεπτικό το αρμόδιο υπουργείο σκέφτεται να επιβάλλει εισιτήριο την στιγμή που εδώ και 10 μέρες η Πολιτεία κρατάει τον Όλυμπο κλειστό ως προληπτικό μέτρο φύλαξης,  αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να τον προστατεύσει

Για να φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε για εισιτήριο θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για ανταποδοτικότητα. Για τα αυτονόητα δηλαδή: πρόληψη, έλεγχο, δασοπροστασία, δασοπυρόσβεση, βασικές υποδομές, ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ.

Επίσης, όσο το Προεδρικό Διάταγμα παραμένει κρυμμένο σε κάποιο συρτάρι Υπουργείου απομακρύνεται κάθε ελπίδα για φύλαξη του αγαπημένου μας βουνού και διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα της UNESCO καθώς βασική προϋπόθεση για την ένταξη του Ολύμπου υπό του αυστηρού καθεστώτος προστασίας της  είναι το επαρκές σχέδιο φύλαξης του Δρυμού.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε το γεγονός πως τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν κρυπτώ αλλά σε πλήρη συνεννόηση και διάλογο με την τοπική κοινωνία, τους Συλλόγους, τους επαγγελματίες  του βουνού και όλους τους εμπλεκόμενους. Ιδίως όταν στον Νομό Πιερίας δραστηριοποιούνται Σύλλογοι με ιστορία δεκαετιών και πλούσια εμπειρία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μεγάλη προσφορά στην σήμανση και συντήρηση των μονοπατιών, δεν είναι δυνατόν να αγνοούνται και να μην ζητείται η γνώμη τους πάνω σε τέτοια ζητήματα.  

Ως εκ τούτου καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να αποσύρουν το εν λόγω προσχέδιο ΚΥΑ, να μην το εμφανίσουν σε τελική μορφή καθώς μας βρίσκει αντίθετους κάθετα, και να ξεκινήσουν διάλογο άμεσα με την τοπική κοινωνία και φορείς.

Μήπως τελικά κύριοι η απαγόρευση των τελευταίων ημερών ήταν ο προάγγελος του εισιτηρίου για την είσοδό μας στον Όλυμπο;

ΕΟΣ Λιτοχώρου, ΕΟΣ Κατερίνης, Ορειβατικός Σύλλογος Αιγινίου, ΣΕΟ Κατερίνης, Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου «ΟΛΥΜΠΟΣ», Φίλοι Περιβάλλοντος Πιερίας, ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ΕΟΣ Βροντούς, ΕΟΣ Αγ. Σπυρίδωνα, ΕΟΣ Καρίτσας.

Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», Καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος», Καταφύγιο «Κορομηλιά», Καταφύγιο «Κρεβάτια», Εστιατόριο «Πριόνια», Καταφύγιο «Πετρόστρουγκα», Καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης», Καταφύγιο «Δημήτρης Μπουντόλας».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΘΕΜΑ: «Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος».

Α  Π  Ο  Φ  Α  Σ  Η

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΑΙ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

  1. Το ν. 4519/2018 «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις.» (Α’ 25), όπως ισχύει και ιδίως την παράγραφο 2 του άρθρου 8.
  2. Το ν. 4685/2020 «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» (A 92), όπως ισχύει
  3. Τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 3937/2011 (Α’ 60) «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», με βάση το οποίο η περιοχή «Όρος Όλυμπος» ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως «Ειδική Ζώνη Διατήρησης» και «Ζώνη Ειδικής Προστασίας με κωδικό GR1250001.
  4. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα, όπως τέθηκε σε ισχύ με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98) και, στη συνέχεια τροποποιήθηκε με το Κεφάλαιο Δεύτερο (παρ. Β) του ν.4320/2015 (Α΄ 29).
  5. Τις διατάξεις του Π.Δ. 70/2015 «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων… Μετονομασία…. και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τουρισμού» (Α΄ 114), όπως ισχύει.
  6. Το Π.Δ. 132/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» (Α΄ 160).
  7. Τις διατάξεις του Π.Δ. 62/2020 «Διορισμός Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών», (Α΄155).
  8. Τις διατάξεις του Π.Δ. 2/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 2).
  9. Τις διατάξεις της με αρ. πρωτ. 70/30-10-2020 Απόφασης του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεώδωρο Σκυλακάκη» (Β΄4805).
  10. Τις διατάξεις της με αρ πρωτ. 35/2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιο Αμυρά». (Β΄ 178).
  11. Τις διατάξεις της με αρ. πρωτ. 164974/18-7-1985 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.» (Β΄ 467).
  12. Τη με αρ. πρωτ. …………… έγκριση της Εισηγητικής Έκθεσης  για τη θέσπιση εισιτηρίου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1250001 και ονομασία «Ορος Όλυμπος»
  13. Τη με αρ. πρωτ……………διαβίβαση εισηγησης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
  14. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

αποφασίζουν

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός της παρούσας είναι η καθιέρωση εισιτηρίου επίσκεψης στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία «Όρος Όλυμπος». Το εισιτήριο επίσκεψης θα αποτελεί πόρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ΦΔΕΔΟ) του άρθρου 2 του ν. 4519/2018 (Α΄25) και θεσπίζεται για τις αυξημένες ανάγκες που αφορούν τον έλεγχο και τη διαχείριση της επισκεψιμότητας της περιοχής.

Άρθρο 2

Ορισμοί

1. «Περιοχή Κάλυψης»: Τα όρια της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Ευρωπαικού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1250001, και ονομασία «Όρος Όλυμπος» όπως αυτά απεικονίζονται και τηρούνται στα ενιαία χαρτογραφικά υπόβαθρα του Ν.Π.Δ.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και στο Κεντρικό Αποθετήριο Δεδομένων (CDR) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

2. «Εισιτήριο»: το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι χρήστες της περιοχής κάλυψης προκειμένου να προβούν σε μια ή περισσότερες δραστηριότητες , όπως : η διέλευση, η επίσκεψη, η εκπαίδευση, η έρευνα, η επαγγελματική δραστηριότητα, η επίσκεψη με μηχανοκίνητα μέσα, η ορειβασία, η ερασιτεχνική θήρα.

3. «Θέση εισόδου»: οποιοδήποτε σημείο της οριογραμμής της περιοχής του Ευρωπαικού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1250001 και ονομασία «Όρος Όλυμπος». Οι θέσεις εισόδου καθορίζονται με απόφαση του ΔΣ του ΦΔΕΔΟ.

4. «Διάρκεια εισιτηρίου»: ο χρόνος ο οποίος αναγράφεται στο φυσικό ή ηλεκτρονικό εισιτήριο που εκδίδεται από τις υπηρεσίες του ΦΔΕΔΟ.

5. «Πάροχος μεταφορικού έργου»: οποιοσδήποτε επαγγελματίας παρέχει νόμιμο μεταφορικό έργο εντός των ορίων της «Περιοχής Κάλυψης» του παρόντος άρθρου.

6. «Επίσκεψη»: η διέλευση από οποιοδήποτε σημείο/θέση εισόδου οποιουδήποτε ιδιώτη πεζή ή επιβαίνοντος σε  όχημα ΙΧ ή ΔΧ για δραστηριότητα επιτρεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία στην «Περιοχή Κάλυψης» του παρόντος άρθρου.

7. «Εκπαίδευση»: οποιαδήποτε δραστηριότητα έχει ως σκοπό την παράδοση ή την αποδοχή εκπαιδευτικού έργου, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης.

8. «Έρευνα»: η επιστημονική έρευνα, όπως εκάστοτε ορίζεται, συμπεριλαμβανομένης και της έρευνας στο πλαίσιο του Αρ. 11 του Ν.3937/2011 (ΦΕΚ Α΄ 60), όπως ισχύει.

9.«Επαγγελματική δραστηριότητα»: η δραστηριότητα επαγγελματιών με δραστηριότητα τη φωτογραφία, την εικονοληψία και την παραγωγή ταινιών, ή η δραστηριότητα συνεργείων που περιλαμβάνουν τέτοιου είδους επαγγελματίες.

10. «Ερασιτεχνική θήρα»: η θήρα που διέπεται από τις διατάξεις του Δασικού Κώδικα βάσει του Κεφ. Γ’ του Ν.Δ. 86/1969 (ΦΕΚ Α΄ 7), καθώς και από την εκάστοτε ΚΥΑ που εκδίδει το ΥΠΕΝ (ΔΔΔ) κάθε έτος με πρόσθετες διατάξεις για κάθε κυνηγετική περίοδο. Η θήρα ασκείται με σκοπό τη ψυχαγωγία ή την άθληση και όχι το βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος.

Άρθρο 3

Υποχρέωση καταβολής εισιτηρίου εισόδου επίσκεψης

1. Υποχρέωση καταβολής εισιτηρίου για την είσοδό τους έχουν όλοι οι επισκέπτες, ανάλογα με τη δραστηριότητα την οποία εξασκούν εντός των ορίων της περιοχής Natura 2000 με κωδικό GR1250001, με τους τρόπους και το αντίτιμο που ορίζεται. Με απόφαση του ΔΣ του ΦΔΕΔΟ δύναται να καταρτίζεται ειδική φόρμα με τα στοιχεία των επισκεπτών.

2. Το εισιτήριο επιβαρύνεται με ΦΠΑ εκτός Παραρτήματος ΙΙΙ του κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, όπως ισχύει).

3. Διακρίνονται οι εξής τύποι εισιτηρίων εισόδου ανά κατηγορία χρήστη:

α) Εισιτήριο Εισόδου Επισκέπτη Ημερήσιο: Αφορά στην είσοδο στην «Περιοχή Κάλυψης» του άρθρου 2 της παρούσης μεμονωμένων ατόμων (ατομικό εισιτήριο) ή ομάδων άνω των 10 ατόμων (ομαδικό εισιτήριο) οι οποίες απολαμβάνουν μειωμένου αντιτίμου. Μειωμένο ή και μηδενικό αντίτιμο προβλέπεται επίσης για ειδικές ομάδες όπως περιγράφονται παρακάτω. Στο ατομικό και στο ομαδικό εισιτήριο προβλέπονται επίσης μειώσεις σε περίπτωση παραμονής στο πάρκο για διάστημα μεγαλύτερο των 7 ημερών. Το εισιτήριο αυτό είναι ημερήσιο και η έκδοσή του γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης (Κέντρο Ενημέρωσης ΦΔΕΔΟ, Γραφεία του ΦΔΕΔΟ, ειδικά φυλάκια) ή με ηλεκτρονικό τρόπο.

β) Εισιτήριο Εισόδου Εκπαιδευτικό: Αφορά την επίσκεψη με ομάδα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πληρώνεται από εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους εξίσου. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης με επίδειξη σχετικού διαπιστευτηρίου.

γ) Εισιτήριο Εισόδου Ερευνητή: Αφορά ερευνητές ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, έχει ημερομηνία έναρξης και λήξης και δυνατότητα παράτασης με πρόσθετη επιβάρυνση σε περίπτωση διεύρυνσης του αντικειμένου της έρευνας. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται στα γραφεία του ΦΔΕΔΟ, ή με ηλεκτρονικό τρόπο, πληρώνεται για κάθε άτομο της ερευνητικής ομάδας, και δεν περιλαμβάνει το εισιτήριο εισόδου οχήματος.

δ) Εισιτήριο Εισόδου Επαγγελματία : Αφορά επαγγελματίες, εξαιρουμένων των επαγγελματιών αγροτών – κτηνοτροφών – μελισσοκόμων, που ασχολούνται με καταγραφή, φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση της περιοχής, έχει ημερομηνία έναρξης και λήξης και δυνατότητα παράτασης με πρόσθετη επιβάρυνση. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται στα γραφεία του ΦΔ, πληρώνεται για κάθε άτομο του συνεργείου και δεν περιλαμβάνει το εισιτήριο εισόδου επαγγελματικού οχήματος.

ε) Εισιτήριο Εισόδου Ερασιτέχνη Κυνηγού: Αφορά ερασιτέχνες κυνηγούς μετά ή άνευ κυνός ή θηρευτικού ιέρακος και μόνο για τις περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η θήρα. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης με επίδειξη σχετικού διαπιστευτηρίου.

στ) Εισιτήριο Εισόδου Οχήματος ΙΧ: Αφορά την είσοδο ιδιωτικών οχημάτων (αυτοκινήτων) και την κίνησή τους μόνο στο καθορισμένο οδικό δίκτυο. Δεν περιλαμβάνει το εισιτήριο του οδηγού ή των επιβατών. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό τρόπο.

ζ) Εισιτήριο Εισόδου Μοτοσυκλέτας: Αφορά την είσοδο ιδιωτικών οχημάτων (μοτοσυκλετών) και την κίνησή τους μόνο στο καθορισμένο οδικό δίκτυο. Δεν περιλαμβάνει το εισιτήριο του οδηγού ή των επιβατών. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό τρόπο.

η) Εισιτήριο Εισόδου Οχήματος Επαγγελματία: Αφορά την είσοδο ιδιωτικών επαγγελματικών οχημάτων και την κίνησή τους μόνο στο καθορισμένο οδικό δίκτυο. Δεν περιλαμβάνει το εισιτήριο του οδηγού ή των επιβατών. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται στα γραφεία του ΦΔΕΔΟ.

θ) Εισιτήριο Εισόδου Τουριστικού Οχήματος: Αφορά την είσοδο τουριστικών οχημάτων και την κίνησή τους μόνο στο καθορισμένο οδικό δίκτυο. Περιλαμβάνει το εισιτήριο του οδηγού αλλά όχι των επιβατών. Μπορεί να συνδυαστεί με το ομαδικό εισιτήριο εισόδου. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται στα γραφεία του ΦΔΕΔΟ ή με ηλεκτρονικό τρόπο. Δύναται το αντίτιμο των εισιτηρίων των επιβατών να εισπράττεται από τον πάροχο μεταφορικού έργου και να αποδίδεται από αυτόν στον ΦΔΕΔΟ. Ο πάροχος μεταφορικού έργου απαιτείται να πιστοποιείται προς τούτο από τον ΦΔΕΔΟ.

ι) Ετήσιο Πάσο: Αφορά στην είσοδο στην «Περιοχή Κάλυψης» μεμονωμένων ατόμων και προσφέρει το δικαίωμα απεριόριστων εισόδων στο πάρκο για ένα έτος. Εκπτώσεις για ομάδες πολλών ατόμων και ειδικές ομάδες δεν εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό τρόπο

4. Το αντίτιμο κάθε εισιτηρίου του Άρθρου 3, οι τρόποι και τα σημεία πληρωμής, καθώς και οι τρόποι και τα σημεία ελέγχου παρατίθενται στο Παράρτημα Ι της παρούσης.

Άρθρο 4

Εξαιρέσεις και ειδικές περιπτώσεις για την πληρωμή εισιτηρίου

1. Δεν υποχρεούνται σε καταβολή εισιτηρίου οι ακόλουθοι:

α) Τα παιδιά κάτω των 15 ετών και οι ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών.

β) ΑΜΕΑ και οι συνοδοί τους (έως 2 συνοδοί για κάθε ΑΜΕΑ). Στην περίπτωση εισόδου στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους καταβάλουν μειωμένο εισητήριο όπως ορίζεται στο Παράρτημα Ι της παρούσης.

γ) Επαγγελματίες αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αγωγιάτες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντός της προστατευόμενης περιοχής καθώς και τα οχήματά τους και μόνο για επαγγελματικούς λόγους.

δ) Οδηγοί τουριστικών μεταφορών εντός της προστατευόμενης περιοχής (εξαιρούνται τα μεταφορικά οχήματα).

ε) Επαγγελματίες που ασχολούνται με τη συντήρηση κτισμάτων εντός της προστατευόμενης περιοχής και τα επαγγελματικά τους οχήματα.

στ) Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται εντός της προστατευόμενης περιοχής και τα οχήματά τους.

ζ) Στρατιωτικοί σε υπηρεσία και τα οχήματά τους.

η) Ιερείς – ιερομόναχοι με καθήκοντα εντός της προστατευόμενης περιοχής και τα οχήματά τους.

θ) Προσωπικό των δημοσίων αρχών που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες και τα οχήματά τους (ΦΔΕΔΟ, Δασαρχείο, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία κ.α).

ι) Ξεναγοί πιστοποιημένοι από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τα οχήματά τους.

κ) Ξεναγοί Εθνικών Δρυμών, Οδηγοί βουνού και εθελοντές διασώστες.

κα) Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (δημόσια ή ιδιωτικά σε εκτέλεση δημόσιας συγκοινωνίας κατόπιν σχετικής ανάθεσης).

κβ) Εργαζόμενοι οδικής βοήθειας και τα οχήματά τους.

κγ) Οι επισκέπτες αποκλειστικά της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου και τα οχηματά τους.

κδ) Οι μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων Διον – Ολύμπου, Κατερίνης και Ελασσώνας δικαιούνται ετήσιο πάσο εισόδου μειωμένο κατά 50%.

2. Ημέρες ελεύθερης επίσκεψης κοινού ανά έτος:

α) Η 21η Μαΐου, Ευρωπαϊκή Ημέρα περιοχών του Οικολογικού Δικτύου Natura 2000.

β) Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

γ) 14η Σεπτεμβρίου, Πανήγυρι του Σταυρού στην Π. Μονή Αγίου Διονυσίου στην περιοχή Πριόνια Λιτοχώρου.

δ)  Αρχές Ιουνίου κάθε έτους, την ημέρα διεξαγωγής του Μαραθωνίου Ολύμπου.

Άρθρο 5

Ελεγκτικός μηχανισμός – Κυρώσεις

1. Ο έλεγχος πληρωμής του αναλογούντος εισιτηρίου γίνεται:

α) από εργαζομένους του ΦΔΕΔΟ και από την αρμόδια δασική αρχή.

β) από εργαζομένους εταιρειών οι οποίες έχουν αναλάβει αντίστοιχα καθήκοντα μετά από σχετική σύμβαση με τον ΦΔΕΔΟ,

2. Ο ΦΔΕΔΟ μπορεί να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος της πληρωμής εισιτηρίων, με φυσικά ή και με ηλεκτρονικά μέσα.

3. Στα μέσα ελέγχου εντάσσονται μεταξύ άλλων και η δημιουργία σταθερών υποδομών (φυλάκια ελέγχου, μπάρες ελέγχου), ή/και ηλεκτρονικών μέσων χωρίς όμως να είναι απαραίτητη η τοποθέτησή τους για την εφαρμογή της παρούσας.

4. Σε περίπτωση που εντός των ορίων της «Περιοχής Κάλυψης» του άρθρου 2 της παρούσης βρεθεί οποιοσδήποτε εκ των υπόχρεων καταβολής εισιτηρίου του άρθρου 3 να μην έχει πληρώσει το αναλογούν εισιτήριο, βεβαιώνεται πρόστιμο το οποίο υπολογίζεται στο εικοσαπλάσιο της τιμής του αναλογούντος εισιτηρίου.

5. Σε περίπτωση μη άμεσης πληρωμής ή άρνησης καταβολής του βεβαιωμένου προστίμου, το ποσόν βεβαιώνεται στο αρμόδιο Δημόσιο Ταμείο κατόπιν πράξεως καταλογισμού του ΦΔΕΔΟ, εισπράττονται κατά τις εκάστοτε ισχύουσες ουσιαστικές και οικονομικές διατάξεις περί εισπράξεως των δημοσίων εσόδων, με την εξαίρεση του μέτρου της προσωπικής κρατήσεως, το οποίο λαμβάνεται μόνο μετά από την τήρηση διαδικασιών που καθορίζονται στις σχετικές διατάξεις. Αφού το πρόστιμο εισπραχθεί, τα αναλογούντα έσοδα αποδίδονται στο ΦΔΕΔΟ και στο Πράσινο Ταμείο.

Άρθρο 6

Παραρτήματα

Προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας συνδημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το Παράρτημα Ι.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

Οι διατάξεις της παρούσας τίθενται σε εφαρμογή από την δημοσίευσή τους στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, ……  2021

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Αντίτιμο κάθε εισιτηρίου, τρόποι και σημεία πληρωμής, καθώς και τρόποι και σημεία ελέγχου.

Κατηγορία εισιτηρίουΤίμημα εισιτηρίου προ ΦΠΑ και Π.Τ. (€/ημέρα)Τελικό τίμημα εισιτηρίου (€/ημέρα)Τρόποι και σημεία πληρωμήςΤρόποι και σημεία ελέγχου
1)Εισιτήριο εισόδου επισκέπτη ημερήσιοΑτομικό1-7ημ.          4,846,00Σε όλα τα σημεία πώλησης ή με  ηλεκτρονικό
τρόπο
Έλεγχος από περιπολίες ΦΔΕΔΟ και Δασαρχείου.
Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.
>7ημ.3,234,00Σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό
τρόπο
Έλεγχος από περιπολίες ΦΔΕΔΟ και Δασαρχείου.
Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.
Ομαδικό
>10 ατόμων
4,035,00Σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό
τρόπο
Έλεγχος από περιπολίες ΦΔΕΔΟ και Δασαρχείου.
Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.
Μειωμένο2,423,00Σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό
τρόπο
Έλεγχος από περιπολίες ΦΔΕΔΟ και Δασαρχείου.
Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.
2) Εισιτήριο εισόδου εκπαιδευτικό3,234,00Σε όλα τα σημεία πώλησης με επίδειξη σχετικού διαπιστευτηρίουΈλεγχος από περιπολίες ΦΔΕΔΟ και Δασαρχείου.
Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.
3) Εισιτήριο εισόδου ερευνητή1-7ημ.5,246,50Στα γραφεία του ΦΔΕΔΟ ή με ηλεκτρονικό τρόποΈλεγχος από περιπολίες ΦΔΕΔΟ και Δασαρχείου.
Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.
>7ημ.3,634,50Στα γραφεία του ΦΔΕΔΟ
4) Εισιτήριο εισόδου επαγγελματία1-7ημ.32,2640,00Στα γραφεία του ΦΔΕΔΟΈλεγχος από περιπολίες ΦΔΕΔΟ και Δασαρχείου.
Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.
>7ημ.16,1320,00Στα γραφεία του ΦΔΕΔΟ
5) Εισιτήριο εισόδου ερασιτέχνη κυνηγού8,0610,00Σε όλα τα σημεία πώλησης με επίδειξη σχετικού διαπιστευτηρίουΈλεγχος από περιπολίες ΦΔΕΔΟ και Δασαρχείου.
Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.
6) Εισιτήριο εισόδου οχήματος ΙΧ1-7ημ.9,6812,00Σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό
τρόπο
Έλεγχος από περιπολίες ΦΔΕΔΟ και Δασαρχείου.
Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.
>7ημ.8,0610,00Σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό
τρόπο
7) Εισιτήριο εισόδου μοτοσυκλέτας1-7ημ.8,0610,00Σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό
τρόπο
Έλεγχος από περιπολίες ΦΔΕΔΟ και Δασαρχείου.
Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.
>7ημ.6,458,00Σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό
τρόπο
8) Εισιτήριο εισόδου οχήματος επαγγελματία1-7ημ.64,5280,00Στα γραφεία του ΦΔΕΔΟΈλεγχος από περιπολίες ΦΔΕΔΟ και Δασαρχείου.
Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.
>7ημ.32,2640,00Στα γραφεία του ΦΔΕΔΟ
9) Εισιτήριο εισόδου τουριστικού οχήματος56,4570,00Στα γραφεία του ΦΔΕΔΟ ή με ηλεκτρονικό τρόποΈλεγχος από περιπολίες ΦΔΕΔΟ και Δασαρχείου.
Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.
10) Ετήσιο δελτίου εισόδουΑτομικό32,2640,00Σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό
τρόπο
Έλεγχος από περιπολίες ΦΔΕΔΟ και Δασαρχείου.
Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.
11) Ετήσιο δελτίο δημότη Δίον – Λιτοχώρου, Κατερίνης, ΕλασσώναςΑτομικό16,13        20,00        Σε όλα τα σημεία πώλησης ή με ηλεκτρονικό
τρόπο
Έλεγχος από περιπολίες ΦΔΕΔΟ και Δασαρχείου.
Δειγματοληπτικοί  έλεγχοι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής.