Εισιτήριο στον Όλυμπο: Η ανακοίνωση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που μιλά για “βέλτιστη διεθνή πρακτική” και “χρήσιμο εργαλείο προστασίας”

Κοινωνία Περιβάλλον

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η είδηση για τη θέσπιση εισιτηρίου στον Όλυμπο. Σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων

Η ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:

Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο «Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου»

Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.

Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει».

Στο ζήτημα που έχει προκύψει με ανάρτηση του στα social media ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά παίρνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις.

Η ανάρτηση του κ. Μπαραλιάκου

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο βουλευτής “Το πρώιμο κείμενο που αναρτήθηκε στα μέσα αποτελεί άκαιρη πρόταση-σχέδιο ΚΥΑ- του ΟΦΥΠΕΚΑ( Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) και αναφέρεται στα όρια της περιοχής Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1250001 και ονομασία «Όρος Όλυμπος». Οιαδήποτε απόφαση για τον Όλυμπο θα ληφθεί κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείου με τους τοπικούς φορείς ( ΟΤΑ, Ορειβατικούς Συλλόγους κ.α) με την απόλυτη συμφωνία τους και στην βάση της πλήρους ανταποδοτικότητας για την προστασία του βουνού και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Επιπροσθέτως ο Υπουργός με διαβεβαίωσε πως το αναμενόμενο -προς υπογραφή – Προεδρικό Διάταγμα, θα μας δώσει τη δυνατότητα να οριοθετήσουμε αλλιώς την προς θέσπιση εισιτηρίου περιοχή .Εν κατακλείδι ειλημμένη απόφαση δεν υπάρχει. Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνει σε χρόνο που οι συγκυρίες το επιτρέψουν και πάντα με σεβασμό στον φυσικό πλούτο και στην ιστορία του Μυθικού Βουνού”.