Με «το τραγούδι του νεκρού αδελφού», η Κατερίνη αποχαιρέτισε τον Μίκη Θεοδωράκη

Πολιτισμός

Με τη λαϊκή όπερα του Μίκη Θεοδωράκη, «το τραγούδι του νεκρού αδελφού», η Κατερίνη αποχαιρέτισε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, στο Αμφιθέατρο του Πάρκου, την ημέρα του θανάτου του!

Αυτό συνέβη, επειδή η συγκεκριμένη εξ αναβολής εκδήλωση, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Ιδρύματος Σακελλαρίδη, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο, συνέπεσε τελικά με την ημέρα που ο Μίκης Θεοδωράκης θα αναχωρούσε για τη «γειτονιά των αγγέλων», δηλαδή την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΛΟΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ

Το γεγονός αυτής της σύμπτωσης επισήμανε στον χαιρετισμό του και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Δ.Κατερίνης (ΟΠΠΑΠ), Γιώργος Τσιαλός.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ αφού καλωσόρισε το κοινό εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμου, αναφέρθηκε αρχικά στη λαϊκή όπερα «το τραγούδι του νεκρού αδελφού» και έκανε λόγο «για ένα έργο εμβληματικό» που «γράφτηκε μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου», ένα έργο «που μιλούσε για ενότητα». Συνεχάρη δε τη χορωδία Σακελλαρίδη και τον Διευθυντή της, Χρήστο Σάλτα, για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Στη συνέχεια είπε ότι το ανέβασμα αυτού του έργου που συνέγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, έργο που στην Κατερίνη παρουσιάζεται κατά την ημέρα του θανάτου του, «αποτελεί ένα είδος ‘‘τραγικής ειρωνείας’’». Και εξήγησε ότι η χρονική στιγμή που παρουσιάζεται αυτή η παράσταση, μετά από δύο αναβολές, αποτελεί όντως ένα αποχαιρετιστήριο στον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

«Το πρωί, ο Μίκης Θεοδωράκης, «έφυγε από κοντά μας», γι’ αυτό και η εκδήλωση αυτή μοιάζει με έναν επικήδειο, αυτή η εκδήλωση είναι ο καλύτερος τρόπος να αποχαιρετίσουμε και να τιμήσουμε τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιαλός.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΤΑΣ: Ο ΜΙΚΗΣ ΔΕΝ ΦΟΒΟΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ!

Ακολούθως, παρουσιάστηκε ένα σύντομο σημείωμα από την αγωνιστική ζωή και την πολυποίκιλη δράση του Μίκη Θεοδωράκη. Και στη συνέχεια, ο Διευθυντής της Ορχήστρας, Χρήστος Σάλτας, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον μουσικοσυνθέτη, καθώς και σε ένα περιστατικό όπου ο Μίκης, την περίοδο των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία, τόλμησε και κατέθεσε μήνυση εναντίον του ΝΑΤΟ. Και, παρόντος του κ. Σάλτα, όταν η σύζυγός του Μίκη, η Μυρτώ, απόρησε με την κίνηση να τα βάλει ακόμη και με το ΝΑΤΟ, αναρωτήθηκε, «μα καλά, δεν φοβάσαι;», τότε ο Μίκης της απάντησε: «Εγώ δεν φοβήθηκα όταν θα έπρεπε να φοβηθώ… (είχε φτάσει λίγο πριν το εκτελεστικό απόσπασμα κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής), Θα φοβηθώ τώρα»;

ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.

Ως προς την παράσταση που ακολούθησε, θα πρέπει να τονιστεί ότι δίκαια απέσπασε τα δυνατά χειροκροτήματα του κόσμου δεδομένου ότι η παρουσίαση της λαϊκής όπερας του Μίκη Θεοδωράκη, «το τραγούδι του νεκρού αδελφού», σε διασκευή του Χρήστου Σάλτα, με τη συμμετοχή της χορωδίας Ιδρύματος Σακελλαρίδη, είχε άκρως επαγγελματικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και κατενθουσίασε το κοινό που την παρακολουθούσε.

Το έργο αυτό, εμπνεύστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης από τα δύσκολα χρόνια του εμφύλιου σπαραγμού της δεκαετίας του ’40-’50.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.

Στο έργο συμμετείχαν 14 ηθοποιοί, 30 χορωδοί, λαϊκή ορχήστρα καθώς και δύο ερμηνευτές. Ειδικότερα, ερμήνευσαν: Γιάννης Χαρίσης, Δήμητρα Σάββα. Πιάνο: Άννα Μελιάδου,  Κιθάρα: Μάριος Σάλτας, Μπουζούκι: Αντώνης Πίτλιακας, Δημήτρης Χατζήνας. Αρμόνιο: Δημήτρης Σιδέρης. Σκηνοθεσία: Χρήστος Σάλτας,  Κουστούμια: Μ.Τσιαμπέρα, Μ.Μητρούλα. Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μητρούσης, Διεύθυνση – Κείμενα: Χρήστος Σάλτας.