Ορειβατικοί-Φυσιολατρικοί Σύλλογοι Πιερίας: ” Κάποιοι επιμένουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στα Πιέρια Όρη αδιαφορώντας για τα προβλήματα και τις καταστροφές που θα επιφέρουν”

Περιβάλλον

Οι Ορειβατικοί-Φυσιολατρικοί Σύλλογοι Πιερίας, σε συνέχεια αντιδράσεων και ψηφίσματος, που καταθέσαμε το Νοέμβριο του 2018, καταθέτουμε νέο δελτίο τύπου-κάλεσμα κατά των ανεμογεννητριών στα Πιέρια.

 Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στα Πιέρια Όρη αδιαφορώντας για τα προβλήματα και τις καταστροφές που θα επιφέρουν και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την γνώμη της τοπικής κοινωνίας.  Ένα πανέμορφο και ιστορικό βουνό, θα καταστραφεί για να πραγματοποιηθεί μια αμφιβόλου ποιότητας και ανταπόδοσης «επένδυση», της οποίας τα οφέλη είναι μηδαμινά σε σχέση με τις ζημιές που θα προκληθούν, ενώ θα ματαιωθούν οι πραγματικά βιώσιμες επενδύσεις που συνάδουν με το περιβάλλον, την ιστορία της περιοχής, τις πολιτισμικές συνήθειες των ανθρώπων και τις σχέδιά τους για τον τόπο που ζουν. Θα εκχερσωθούν, εκσκαφτούν και διανοιχθούν τεράστιοι δρόμοι για την μεταφορά και τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Θα καταστραφεί η τοπική χλωρίδα και πανίδα. Θα αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής. Θα καταστεί το μέρος ευάλωτο σε πλημμύρες. Θα διακοπεί κάθε μελλοντική πιθανότητα ανάπτυξης των Πιερίων, με πραγματικά περιβαλλοντικά κριτήρια. Για να μην θέσουμε το απαράδεκτο αισθητικά θέαμα που θα δημιουργούν οι ύψους 100 μέτρων πύργοι των ανεμογεννητριών.

Η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων δείχνει με σαφήνεια το τεράστιο

περιβαλλοντικό κόστος από την τοποθέτησή τους:

• Μια περιοχή του δικτύου Natura 2000 με οικότοπο προτεραιότητας, δηλαδή περιοχή απόλυτης προστασίας, καταστρέφεται μέσω των εκσκαφών των διανοιγόμενων δρόμων και του κατατεμαχισμού της από αυτούς.

• Πλήττεται μια περιοχή μοναδική οικολογικά, σημαντική οικονομικά και υδρολογικά ενώ προσβάλλεται βάναυσα, κατά τρόπο μη αναστρέψιμο, ένα μοναδικό τοπίο της χώρας μας άμεσα συνδεδεμένο με τον τουρισμό της περιοχής.

• Μια απόλυτα φυσική περιοχή θα μετατραπεί σε ένα εργοτάξιο μεγάλης κλίμακας όπου θα λειτουργούν μηχανές παραγωγής αδρανών υλικών και ενδεχομένως μονάδες παραγωγής σκυροδέματος. Οι ανεμογεννήτριες θα εδρασθούν πάνω σε τεράστιους όγκους σκυροδέματος και τα συστήματα αυτά θα παραμείνουν εκεί και μετά το πέρας της οικονομικής δραστηριότητας μετατρέποντας την περιοχή σε νεκροταφείο μεταλλικών εξαρτημάτων..

• Το έγκλημα θα ολοκληρωθεί με τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας που θα υποβαθμίσουν το τοπίο και τα οικοσυστήματα της περιοχής. Ακόμη και εκείνοι που φέρνουν σαν επιχείρημα την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής θα διαψευστούν οικτρά γιατί οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά τη φάση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι συνήθως θέσεις χαμηλού κόστους, όχι απαραίτητα καλυπτόμενες από ανθρώπους της περιοχής, ενώ οι καλοπληρωμένες θέσεις εξειδίκευσης ανήκουν στα στελέχη των εταιριών. Γι αυτό η τοπική κοινωνία και οι Σύλλογοι αντιδρούν ακόμα και αν είναι θετικά προσκείμενοι στις ΑΠΕ. Γιατί οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι αρνητικές. Τα οφέλη ασήμαντα. Το κόστος υψηλό.

 Καλούμε τους πολίτες της περιοχής να μην δεχτούν τα υποσχόμενα και υποτιθέμενα αντισταθμιστικά οφέλη και να σταθούν απέναντι σε μια επένδυση που θα καταστρέψει την όμορφη φύση του τόπου τους και θα υπονομεύσει το μέλλον των παιδιών τους.

 Καλούμε τους βουλευτές του νομού, τους Δημάρχους, την Αντιπεριφερειάρχη, τον Περιφερειάρχη να λάβουν θέση ξεκάθαρη στο ζήτημα αυτό και να προωθήσουν την απαίτηση της κοινωνίας σε όλα τα πολιτικά και θεσμικά επίπεδα. Το ζήτημα που προέκυψε θα πρέπει να επιλυθεί και με δικές τους πρωτοβουλίες και ενέργειες, προς όφελος της κοινωνίας και τους περιβάλλοντος.

 Καλούμε τέλος όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους και ειδικά της ευρύτερης περιοχής (Κοζάνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης) σε μια κοινή ανάβαση διαμαρτυρίας στη περιοχή τοποθέτησης των ανεμογεννητριών στις αρχές του Νοέμβρη.

Οι φωνές μας θα είναι πολλές και ψηλά στις κορφές ακόμα πιο δυνατές.

 Εκεί για τα όμορφα Πιέρια…

 ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ-ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ