Το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης σε διαδικτυακή συνάντηση Erasmus+ – Monopoli

Πολιτισμός Ψυχαγωγία

Η τελευταία συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Εrasmus+ 2018-2021, με τίτλο “Following the waves of music around Europe”, δράση ΚΑ229, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 31-5-2021 έως και τις  4-06-2021 στο σχολείο Instituto Comprensivo Modugno Galilei στην πόλη Monopoli της επαρχίας Απουλίας της Ιταλίας. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος, η τελευταία κινητικότητα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην πόλη Monopoli, αλλά λόγω της πανδημίας covid 19 αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί διαδικτυακά με τη συμμετοχή των έξι εταίρων και συγκεκριμένα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, που ήταν και η συντονίστρια χώρα. Για τις δράσεις και τα σεμινάρια αξιοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Google Μeet, ενώ για τα κουίζ αξιοποιήθηκαν οι εφαρμογές Kahoot και Μentimeter. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές έγραφαν τις εντυπώσεις τους και αναρτούσαν φωτογραφίες και βίντεο σε padlet που δημιουργήθηκε γι’ αυτό το σκοπό.

H διαδικτυακή συνάντηση ξεκίνησε με έναν θερμό χαιρετισμό από τη διευθύντρια του ιταλικού σχολείου Antonella Demola και την προβολή ενός βίντεο με στιγμιότυπα από τις προηγούμενες πέντε συναντήσεις των εταίρων. Ακολούθησε η παρουσίαση των ομάδων Erasmus+ με ένα σύντομο μήνυμα που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές της κάθε ομάδας. Παράλληλα, προβάλλονταν βίντεο με την ορχήστρα του ιταλικού σχολείου να εκτελεί γνωστά κομμάτια κλασικής μουσικής.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο από τους χώρους του σχολείου Ι.C. Modugno Galilei,  ενώ ενδιαφέρον παρουσίασε και η εικονική περιήγηση στην πόλη Monopoli που έγινε από την καθηγήτρια και ξεναγό D. Giannocaro με έμφαση στην ιστορία και τα αξιοθέατα της πόλης. Τέλος, η πρώτη μέρα έκλεισε με την εικονική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Egnazia και στο μουσείο του, καθώς επίσης και στις πόλεις PolignaroTrulli di Alberobello αλλά και στο κάστρο Castel del Monte που βρίσκονται στην επαρχία Απουλία.

To πρόγραμμα περιείχε βιντεοπαρουσιάσεις και live διαδικτυακά διαδραστικά σεμινάρια. Οι μαθητές του Erasmus+ παρακολούθησαν με ενθουσιασμό τον δημοφιλή χορό pizicca σε ζωντανή μετάδοση από δύο επαγγελματίες χορευτές,  οι οποίοι στη συνέχεια δίδαξαν σε όλους τους συμμετέχοντες  τα βήματα του χορού.

Στο σεμινάριο όπερας που ακολούθησε έγινε παρουσίαση της όπερας Cavalleria rusticana του Ιταλού συνθέτη P. Mascagni με ζωγραφιές των μαθητών του Εrasmus+ εμπνευσμένες από τις άριες της όπεραςΕπίσης  οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις άριες πλαισιωμένες από την  αφήγηση της ιστορίας  της συγκεκριμένης όπερας από τους καθηγητές L. Capozzi και G. Mongelli. Στο τέλος του σεμιναρίου οι μαθητές συμμετείχαν σε online κουίζ όπου απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με την υπόθεση της όπερας.

Σε ένα άλλο επίσης ενδιαφέρον σεμινάριο οι μαθητές του Erasmus+ διδάχθηκαν το ιταλικό μουσικό όργανο tambourello από τον κ. R. Chiga, το οποίο κάθε ομάδα έπαιξε αξιοποιώντας τις γνώσεις που απέκτησε στη διάρκεια του σεμιναρίου. Αξίζει να αναφερθούν και άλλες ενδιαφέρουσες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως η διαδραστική ξενάγηση στην πόλη Μπάρι με παιχνίδια και κουίζ από την κ. Αnna Vigilante, η παρουσίαση της μουσικής ιστορίας της Μονόπολης μέσα από αφήγηση  και τραγούδια από το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής των αδερφών D.Cavallo και C. Cavallo αλλά και η συμμετοχή των μαθητών σε κουίζ για τη μουσική ιστορία της πόλης.

Η συνάντηση έκλεισε με την καθιερωμένη τελική συναυλία όπου αρχικά προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο οι μαθητές του Εrasmus+ των έξι εταίρων ερμήνευσαν το ιταλικό τραγούδι “Ο surdatto ‘nnammurato”.  Ακολούθησε προβολή μουσικών κομματιών και παραδοσιακών χορών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία.

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με γνωστά κομμάτια κλασικής  μουσικής που ερμήνευσαν οι μαθητές του ιταλικού σχολείου σε ζωντανή μετάδοση.

Η τελευταία κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ “Following the waves of music around Europe” 2018-2021 έφτασε στο τέλος της με τον αποχαιρετιστήριο λόγο της διευθύντριας του σχολείου I.C. Modugno GalileiAntonella Demola, η οποία μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τους εταίρους για τη συμβολή τους στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.

Τη διαδικτυακή συνάντηση είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός μαθητών και καθηγητών, ενώ τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές που συμμετείχαν σε αυτό βίωσαν μια μοναδική και πρωτόγνωρη πολιτιστική εμπειρία.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των δράσεων με βίντεο και εικόνες στον παρακάτω σύνδεσμο: https://erasmus-following-the-waves-of-music-gr.webnode.gr/l/italian-meeting/