Το φεστιβάλ Ολύμπου ξεδίπλωσε το χθες – Αφιέρωμα στην πενηντάχρονη διαδρομή του Φεστιβάλ από το 1972 μέχρι σήμερα

Πολιτισμός

  Ήταν η βραδιά των αναμνήσεων, της αναπόλησης και της θύμησης. Ήταν η βραδιά στην οποία ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου … ξεδίπλωσε το κουβάρι του χθες. Με εκδήλωση αφιέρωμα στην πενηντάχρονη διαδρομή του Φεστιβάλ Ολύμπου, οι εικόνες και οι αναφορές από το ξεκίνημα του 1972 ίσαμε σήμερα, σημάδεψαν την πρώτη από τις δύο θεματικές ενότητες του δρώμενου «Γνωρίζοντας τα 50 χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου». Η θεματική αυτή ενότητα, η πρώτη από τις δύο, υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.

  Στον αύλειο χώρο του Κέντρου Τεχνών «Εννέα Μούσες» το βραδινό της Τετάρτης 15 Σεπτεμβρίου 2021, μετά την ξενάγηση στο εσωτερικό του πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κατερίνης, όπου υφίσταται η έκθεση με την ιστορική διαδρομή του Φεστιβάλ Ολύμπου, ακολούθησαν οι αναφορές τριών προσώπων του Οργανισμού σε στιγμές που σημάδεψαν την πορεία του θεσμού, οι τοποθετήσεις για τη φιλοσοφία του πολιτιστικού προϊόντος, οι σχέσεις ΟΡ.ΦΕ.Ο. με όλες τις μορφές των τεχνών και η συμβολή των οραματιστών και των ανθρώπων-εθελοντών που πρόσφεραν και καταξίωσαν το Φεστιβάλ.

  Ο οικοδεσπότης πρόεδρο του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, μαζί με το διοικητικό μέλος του ΟΡ.ΦΕ.Ο.-υπεύθυνη δημοσίων και διεθνών σχέσεων, Χάιδω Παπαχατζή και τον ιστορικό τέχνης, εκπαιδευτικό και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής, Νίκο Γραίκο, ξενάγησαν το κοινό στις αίθουσες του Κέντρου Τεχνών «Εννέα Μούσες», όπου ο επισκέπτης αντικρίζει φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις, στολές-φορεσιές και αντικείμενα από τις θεατρικές παραστάσεις, καθώς και κινηματογραφικές εικόνες και ηχητικά ντοκουμέντα από κορυφαίες στιγμές των Φεστιβαλικών δρώμενων.

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

  Στα σημαντικότερα γεγονότα, στο δημιουργικό ξεκίνημα, στη συμβολή του Φεστιβάλ Ολύμπου στην αξιοποίηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Πιερίας, στη συμμετοχή και παρουσία των περισσότερων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο πρόγραμμα, στο έργο του οραματιστή αείμνηστου Κλέαρχου Γώττα και πολλών άλλων, αναφέρθηκαν οι ομιλητές στις τοποθετήσεις τους.

  Εκφράστηκαν οι: Γιώργος Χανδόλιας, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΡ.ΦΕ.Ο, ο ιστορικός τέχνης, Νίκος Γραίκος και το ιστορικό στέλεχος του Φεστιβάλ Ολύμπου, Μπάμπης Ζαπουνίδης.

  Για το πώς βλέπουν οι νέοι το μέλλον του Φεστιβάλ Ολύμπου, μίλησαν μέσω εικόνας, τα νεαρά κορίτσια-μέλη του Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων «Λόγου και Τέχνης Παίδευσις» του ΟΡ.ΦΕ.Ο.  που επιμελείται ο κ. Γραίκος.

  Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ευχάριστες μουσικές νότες με σολίστρια την μουσικό και πιανίστρια, Φανή Παπαντωνίου, η οποία απέδωσε κλασσικά βαλς και κομμάτια των διεθνούς φήμης συνθετών, Τζορτζ Γκέρσουιν και Άστορ Πιατσόλα.  

  Παράλληλα με τη μουσική, οι παρόντες ευφράνθηκαν εύγευστα από τα προσφερόμενα κρασιά των Οινοποιών της Πιερίας, τους οποίους ευχαριστεί δημόσια ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου. Τους, κτήμα Κούρτη, Αδάμου, Χρυσοστόμου και Ξηρομερίτη.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

  Τη βραδιά ιστορικών αναμνήσεων τίμησαν. Από πλευράς Δήμου Κατερίνης, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ, Γιώργος Τσιαλός και η δημοτική σύμβουλος και διοικητικό μέλος του Οργανισμού, Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου, οι πρώην πρόεδροι της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Χαρίλαος Κωτίκας και Γρηγόρης Μιτσοκάπας, ο Αθανάσιος Μπίντας πρόεδρος των «Ολύμπιων εν Δίω» και πρώην πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο, ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων Κατερίνης-Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Κορομπίλης, η προϊσταμένη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Μυράντα Παππά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Ασφαλείας Πιερίας, Δημήτριος Αδαμόπουλος, η συνεργάτης του Επιμελητηρίου Πιερίας, Τζένη Κωτίκα κ.ά.

  Από τον καλλιτεχνικό κόσμο παρόντες ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης, ο ψηφιδογράφος και συνεργάτης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου στην οργάνωση της έκθεσης «50 Χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου», Θωμάς Σαφέτης και η συγγραφέας, Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη.

  Η επόμενη θεματική εκδήλωση με αφορμή την επέτειο του «Χρυσού Ιωβηλαίου» του Φεστιβάλ, είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, στις 8 μ μ, στον ίδιο χώρο. Η πρόσφατη επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στην Πιερία, πιθανώς θα οδηγήσει στην ακύρωσή της και στην μετάθεση της σε νέα ημερομηνία. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση του ΟΡ.ΦΕ.Ο.

  Τη φωτογραφική κάλυψη και τη δημιουργία αλλά και  τεχνική υποστήριξη  των προβεβλημένων εικόνων, επιμελήθηκε  το μέλος της επιτροπής επικοινωνίας του Οργανισμού, γραφίστας- επαγγελματίας τεχνών ήχου-εικόνας, Δημήτρης Γατσιός-Πεσερίδης.

  Τέλος η συμβολή των εθελοντών και στη συγκεκριμένη εκδήλωση υπήρξε σημαντική και υποδειγματική.

                                                              Η ΕΚΘΕΣΗ

  Η επετειακή έκθεση «50 Χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου» που φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών «Εννέα Μούσες» στην Κατερίνη, επί της οδού 25 Μαρτίου, αριθμός 25, θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, ως εξής:

  Από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες, πρωί 10:00 έως 13:00 και απόγευμα 18:00 έως 21:00

  Το Σάββατο μόνο πρωί, τις ώρες 10:00 έως 13:00

  Η επίσκεψη του κοινού στην έκθεση είναι ελεύθερη.