Στα λημέρια της συμμορίας του Φώτη Γιαγκούλα Μαστορούλι – Έλατος – Κλεφτόβρυση Όλυμπος – Βροντού Κυριακή 3 Οκτωβρίου

Αθλητικά Κοινωνία

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Βροντούς Ολύμπου, καλεί τα μέλη και τους φίλους του, για πεζοπορία στον Όλυμπο, Κυριακή 3 Οκτωβρίου  2021 στις παρακάτω δύο  διαδρομές

Α) : Μαστορούλι ( 1.050μ.) – Έλατος ( 1.550μ. ) – Κλεφτόβρυση ( 1. 350 μ.) με τελικό προορισμό τα λημέρια της συμμορίας του Φώτη Γιαγκούλα …

Β) ) : Μαστορούλι ( 1.050μ.) – Έλατος ( 1.550μ.

Α:Διαδρομή

Υψομετρική Διαφορά : + 550μ. – 200μ. , + 180μ.
Συνολικό Μήκος: 6 Χλμ.
Συνολική Διάρκεια Διαδρομής: 5-6 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας: 2 ( με κλίμακα 1-5)

Αρχηγός ανάβασης: Σπανός Γιώργος τηλ 6973 804 843.

Β:Διαδρομή

Υψομετρική Διαφορά : + 550μ..
Συνολικό Μήκος: 4 Χλμ.
Συνολική Διάρκεια Διαδρομής: 4.5  ώρες
Βαθμός Δυσκολίας: 1  ( με κλίμακα 1-5)

Αρχηγός ανάβασης: Χαραλαμπίδης  Αλκιβιάδης τηλ 699 451 2524

Αφετηρία και ώρα αναχώρησης: 08.15πμ
το μικρό ξωκλήσι των Αγ. Αποστόλων, όπου βρίσκονται και τα γραφεία του ΕΟΣ Βροντούς, τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά της Βροντούς, στο δρόμο προς τον Όλυμπο, με ώρα αναχώρησης 08.15 πμ . Φροντίστε να είστε εκεί τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα, ώστε να ξεκινήσουμε έγκαιρα.

Στην συνέχεια θα μεταβούμε οδικώς, ακολουθώντας το χωματόδρομο (κατάλληλος μονάχα για αγροτικά και 4χ4 αυτοκίνητα ) που οδηγεί μετά από 6  χμ. στη θέση Μαστορούλι, αφετηρία της διαδρομής μας.
Ο σύλλογος θα διαθέσει 2 αγροτικά ΙΧ ( καρότσα ), δίνοντας προτεραιότητα στα μέλη του.

Εξοπλισμός :
Σακίδιο ημέρας, μποτάκια πεζοπορίας, παγούρι νερού 2 λ. ,μακρύ παντελόνι πεζοπορίας, δύο μπλουζάκια, ζακέτα, κολατσιό, φαρμακείο , φωτογραφική μηχανή.

Κόστος συμμετοχής:
Το κόστος συμμετοχής για τα μη μέλη είναι 5 ευρώ.
Για όποιον επιθυμεί ΤΩΡΑ να γίνει μέλος του συλλόγου, η συνδρομή είναι 15 ευρώ για την ετήσια συνδρομή του 2021, (αφού συμπληρώσει και την αντίστοιχη αίτηση εγγραφής στο σύλλογο και την υπογραφή της Υπεύθυνης Δήλωσης).

Τα μέλη να φέρουν μαζί τους, την  ταυτότητα του συλλόγου.

Οι ανήλικοι δεν πληρώνουν και συμμετέχουν με την ευθύνη και την επίβλεψη τουλάχιστον ενός γονέα.
Για να επιβιώσει ο συλλογές που όλοι αγαπάμε !!!

Λίγα λόγια για την συμπλοκή στην περιοχή της Κλεφτόβρυσης το 1925

Ο Φώτης Γιαγκούλας σκοτώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1925 σε συμπλοκή που κράτησε 8 ώρες με χωροφύλακες στην περιοχή Κλεφτόβρυση του Ολύμπου. Μαζί του σκοτώθηκαν και οι σύντροφοι του Πάνος Μπαμπάνηςκ και ο Τσαμήτρας και ο χωροφύλακας Κωνσταντίνος Σαλιώρας.

Ο Βασίλης Τζανακάρης στο βιβλίο του «Όταν σκοτώνεται ο απέθαντος» περιγράφει τη στιγμή που ο μοίραρχος Μανώλης Πετράκης ζήτησε να κόψουν το κεφάλι του Γιαγκούλα.

«”Τι τους κοιτάτε, μωρέ, και δεν τους παίρνετε τα κεφάλια; Περιμένετε να ζωντανέψουν; Πάει τέλειωσε μ’ αυτούς, κόψτε τα να τελειώνουμε!” βρυχήθηκε ο μοίραρχος Μανώλης Πετράκης. Είχε στραβώσει το πηλήκιο με το έμβλημα της Δημοκρατίας που φορούσε και τα γαλόνια στα μανίκια της στολής του ήταν γεμάτα σκόνη και καπνιά.

Οι μπότες του ήταν άβαφες, βρόμικες, γδαρμένες κι ο ίδιος έδειχνε ανήσυχος. Κάθε τόσο χτυπούσε τα πόδια του στις πέτρες να διορθώσει ό,τι μπορούσε να διορθωθεί από την τσαλακωμένη του εμφάνιση κι έριχνε άγριες ματιές κατά το μέρος του πισθάγκωνα δεμένου Λεωνίδα Μπαμπάνη που τον φύλαγαν δυο χωροφύλακες. Οι περισσότεροι από τους άντρες του αποσπάσματος τον κοιτούσαν σιωπηλοί. Δεν ήταν ό,τι πιο εύκολο αυτό που ζητούσε ο καπετάνιος τους. Και μόνο που το σκέφτονταν, ιδιαίτερα κάτι νέα και πρωτόβγαλτα παλικαράκια, ανατρίχιαζαν.
Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Γιαγκούλας, απειλώντας θεούς και δαίμονες και βρίζοντας χυδαία τους διώκτες του, δήλωνε μεγαλόστομα πως ο Φώτης Γιαγκούλας σκοτώνεται αλλά δεν παραδίνεται στους καραβανάδες!

Κανόνες / Προϋποθέσεις:

Α). Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής. Κάθε συμμετέχων φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τη συμμετοχή του στην εκδρομή.
Β). Οι δραστηριότητες που παρέχονται είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε είναι πνευματικά και σωματικά υγιής, καθώς και σε μια λογική φυσική κατάσταση.
Γ). Ο αρχηγός διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ακυρώσει κάποιο τμήμα της εκδρομής αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας ή λόγω καιρικών συνθηκών.
Δ). Οι συνοδοί ανηλίκων αναλαμβάνουν εκείνοι αποκλειστικά την ευθύνη του-της ανηλίκου που συνοδεύουν.
Ε). Σε κάθε ανάβαση, ακολουθούμε τα σημάδια και δεν προσπαθούμε να ανακαλύψουμε δικές μας διαδρομές.

ΣΤ) Ιδιαιτέρως δίδεται έμφαση:

α. Στην ατομική ευθύνη.
Ο καθένας που συμμετέχει θα πρέπει να γνωρίζει ότι η δραστηριότητά του αυτή γίνεται σε περιβάλλοντα άγνωστα, όπου πολλές φορές οι συνθήκες είναι δύσκολες και η δυνατότητα εξωτερικής βοήθειας μπορεί να μην είναι διαθέσιμη, γι αυτό με δική του ευθύνη αποφασίζει τη συμμετοχή του σε κάθε ανάβαση/πεζοπορία.

β. Στο ομαδικό πνεύμα.
Ακριβώς επειδή οι συνθήκες είναι δύσκολες απαιτείται συντροφικότητα και αλληλοβοήθεια από τα μέλη της ομάδας. Να είναι έτοιμα να συμβιβαστούν, ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα ενδιαφέροντά τους και τις ικανότητες όλης της ομάδας. Οι ενέργειες του καθενός δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω του ούτε και το περιβάλλον.