Βόρεια Ελλάδα: Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γεμάτες ΜΕΘ

Κοινωνία Υγεία

Ανησυχία προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. Οι ειδικοί ανησυχούν και επιχειρούν με αυστηρά περιοριστικά μέτρα να φρενάρουν τη διασπορά του κορονοϊού. Στον κεντρικό τομέα Αθηνών, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι στο 63% και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης στο 53%.

Ενδεικτικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη, οι μονάδες εντατικής θεραπείας Covid είναι πλήρεις, δεν υπάρχει ούτε κρεβάτι ελεύθερο και η πολιτεία σκέφτεται να ανοίξει καινούργιες Μονάδες για τα θύματα του κοροναϊού, που στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην επικράτεια η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid φτάνει στο 69%, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πάνω από 90%.

Περισσότερα στοιχεία γι΄αυτό έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, λέγοντας πως υπάρχουν μόλις 4 κρεβάτια κενά σε ΜΕΘ- Covid. Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ:

ΑΧΕΠΑ 15 στις 15

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 15 στις 15
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 11 στις 11
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 22 στις 22
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 8 στις 8
ΚΑΤΕΡΙΝΗ 4 στις 4
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 4 στις 5
ΣΕΡΡΕΣ 8 στις 10
ΕΔΕΣΣΑ. 2 στις 3
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 6 στις 6
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΠΤΟΛΕΜΑΐΔΑ 6 στις 6

ΚΟΖΑΝΗ 5 στις 5

Η πίεση στο σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα αποτυπώνεται σε αριθμούς. Στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονται 474 σε απλές κλίνες (413 ανεμβολίαστοι) και σε ΜΕΘ 114 (107 ανεμβολίαστοι).

Αυξητική είναι η τάση στη συγκέντρωση του ιού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.

Πηγή:tanea.gr