Επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου Κατερίνης για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Κοινωνία

Οι γονείς είμαστε δίπλα στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς, στο σχολείο, αλλά και στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο δημόσιο σχολείο.

  Προϋπόθεση, όμως για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, ειδικότερα με τις συνθήκες της παγκόσμιας πανδημίας που βιώνουμε όλοι μας!

  Αφορμή για τη σημερινή μας επιστολή είναι η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για την συγχώνευση εκατοντάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα Στο σχολείο μας, το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης,  ο Διευθυντής και ο σύλλογος  διδασκόντων βρέθηκαν στη δύσκολη απόφαση σύμπτυξης των τμημάτων και για τις τρείς τάξεις από πέντε(5) τμήματα σε τέσσερα(4), των 27 μαθητών , με άμεσες συνέπειες στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, μερικές από τις οποίες είναι οι παρακάτω:

1.Δυσκολίες προσαρμογής των μαθητών που θα μετακινηθούν σε νέα ομάδα και νέο τρόπο διδασκαλίας, από άλλους καθηγητές, αλλά και ενδεχόμενης δυσκολία αποδοχής τους από τους μαθητές του τμήματος στο οποίο θα τοποθετηθούν, πόσο μάλλον για παιδιά που έχουν διαγνωστεί με μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες συμπεριφοράς, ψυχολογικές διαταραχές.

2.Μετακινήσεις εκπαιδευτικών εν μέσω της σχολικής χρονιάς, ενώ έχουν διαμορφώσει την συνοχή της τάξης, έχουν προγραμματίσει το εκπαιδευτικό τους έργο και τον οικογενειακό-οικονομικό προϋπολογισμό.

3.Τάξεις γεμάτες με θρανία και 27 μαθητές σε πολύ κοντινές αποστάσεις, σε τάξεις όχι μεγαλύτερες από 50-60 τ.μ. στην καλύτερη των περιπτώσεων και σε πολύ μικρότερες στη χειρότερη των περιπτώσεων, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ οι μαθητές θα πρέπει να κάθονται ανά ένας στα θρανία και σε απόσταση δύο (2) μέτρων, για την αποφυγή συγχρωτισμού την ίδια στιγμή που σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις η οδηγία είναι ένα άτομο ανά 15 τ.μ..

4.Αύξηση των κρουσμάτων στις τάξεις και μετάδοση του ιού στις οικογένειες των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όπου πιθανόν να υπάρχουν άτομα ευάλωτα στον ιό, διευκολύνοντας την τέλεια διασπορά, Σε ένα νομό, το Ν.Πιερίας, ο οποίος ήδη βρίσκεται επιδημιολογικά στο κόκκινο και με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο γίνεται «χορηγός» υπερ-μετάδοσης του κορονοϊού.

  Γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με απόσπασμα του ΦΕΚ 2451/2013, (Απόσπασμα από ΦΕΚ 2451/2013) οι μαθητές σε κάθε τάξη ή τμήμα τάξης Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους είκοσι επτά (27). Τάξεις με μαθητές περισσότερους από τους είκοσι επτά (27) διαιρούνται σε τμήματα.

  Σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης μπορεί να γίνει προσαύξηση κατά 10%.

  Αλλά, επίσης,  γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 50΄(Άρθρο 50.Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του Ν.4692/2020 (ΦΕΚ Α – 12.6.2020) Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις, ο μέγιστος και ελάχιστος αριθμός μαθητών στα γυμνάσια, στα Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των αριθμητικών αυτών ορίων, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

  Σύμφωνα με τα παραπάνω, καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο με νέα απόφαση να επιτρέψει τις διευθύνσεις και κατά επέκταση τους Διευθυντές των σχολείων να διατηρήσουν τα τμήματα με τον αριθμό των μαθητών που ξεκίνησαν τη σχολική χρονιά, εφόσον οι αίθουσες είναι υπαρκτές,

  • δεδομένου ότι ήδη διανύουμε τον δεύτερο μήνα του σχολικού έτους και βιώνουμε τις δυσκολίες από την πανδημία του covid-19,
  • λαμβάνοντας υπόψιν τις ανησυχίες ολόκληρης της σχολικής κοινότητας και αποδεικνύοντας την σωστή λειτουργία του, σύμφωνα με τα συμφέροντα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών και όχι την οικονομία από τη μείωση προσλήψεων εκπαιδευτικών και την μη κάλυψη κενών.

Το Δ.Σ.