ΛΔ’ ΠΑΤΡΙΑ: Ολοκληρώθηκαν στη Ράχη οι αφιερωμένες στην παλιγγενεσία του Έθνους εκδηλώσεις

Πολιτισμός

Με την προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία  ολοκληρώνονται αύριο Πέμπτη στη Ράχη Πιερίας, τα ΛΔ’ Πάτρια, οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ράχης  “Τα Πάτρια”, που φέτος αφιερώθηκαν στο 1821 και στην παλιγγενεσία του Έθνους. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από τον Δήμο Κατερίνης, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.

Το συνέδριο

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ράχης, με την προβολή μαγνητοσκοπημένης θεατρικής παράστασης του ΘΕΑΤΡΟΥ ΡΑΧΗΣ, «Το τίμημα της λευτεριάς», ενώ συνεχίστηκαν το διήμερο 16/17 Οκτωβρίου με το επιστημονικό συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές. Πιο συγκεκριμένα οι: Αθανάσιος Καραθανάσης, καθηγητής Θεολογικής σχολής ΑΠΘ, Μιχαήλ Τρίτος, καθηγητής Θεολογικής σχολής ΑΠΘ, Δημήτριος Νατσιός, εκπ/κός, Τόνια Βουλγαράκη, εκπ/κός, Μέλλιος Πίτσιας, συγγραφέας – εκπ/κός, Μαρία Μαντουβάλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος Χατζηαθανασίου, φιλόλογος, τ. διευθυντής Α/θμιας εκπαίδευσης Κύπρου, Μοναχός π. Λουκάς Φιλοθεΐτης κ.α.

Εορτή του Αγίου Λουκά

Το θρησκευτικό μέρος των εκδηλώσεων – επ’ ευκαιρία της εορτής του πολιούχου Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά περιλάμβανε την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, το πρωί,  όρθρο – Θ. Λειτουργία στον Ι. Ν.  Αγίου Λουκά Ράχης, υποδοχή  της εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας και συλλιτάνευσή της με το ι. Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού και Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό. Ακολούθησε τη Δευτέρα 18/10, όρθρος και πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ν.  Αγίου Λουκά Ράχης, στον οποίο χοροστάτησε ο Αρχιμ. Νικάνωρ Παπανικολάου, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Πνευματικό Κέντρο «ΠΑΤΡΙΩΝ». Τέλος, ομιλία από τον Δημήτριο Μεταλληνό  Δρ. Ιστορίας και πτ. Θεολογίας: «Η συμμετοχή του Ράσου στο 1821».

Παρουσίες

Εκ μέρους του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων και του συνεδρίου έκανε ο Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντούρος. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Γιώργος Τσιαλός, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κατερίνης Ασημίνα Πούλιου – Περδίκη, Αθανάσιος Αναγνώστου, Νίκος Κατανάς, ο αντιδήμαρχος Δίου – Ολύμπου Διονύσιος Φώλιος, o πρόεδρος της Δ.Κ. Λόφου Γεώργιος Γκοτόβας, ο τοπικός σύμβουλος Νικόλαος Νάκας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου Θωμάς Μέλλιος κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ»

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Ντούρος τόνισε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε με τις φετινές μας εκδηλώσεις το 21, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την επέτειο της Εθνεγερσίας. Τη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση, η οποία αποτελεί ιστορικό γεγονός οικουμενικής σημασίας.  Μέρα Εθνεγερσίας και απαρχή της λευτεριάς για την Πατρίδα μας. Μέρα φωτός, δόξας και εθνικής αθανασίας. Μέρα που διδάσκει την πίστη στο Χριστό και την Υπεραγία Θεοτόκο και υπαγορεύει το καθήκον προς την Πατρίδα και την αγάπη για την ελευθερία.  Η ελληνική επανάσταση είναι μοναδική στον κόσμο ως προς το είδος, μοναδική ως προς το σκοπό, την κατεύθυνση και τα ελατήριά της. Τα ελατήριά της υψηλά και ευγενή [….]

Το ‘21 είναι μια αστείρευτη πηγή διδαγμάτων και αυτογνωσίας. Απ’ αυτό αντλούμε τις απαρχές του ελεύθερου βίου. Απ΄ αυτό πρέπει να αντλούμε και τη δύναμη για ν΄ αντιμετωπίζουμε τις όποιες εθνικές αντιξοότητες [….]

Το διαρκώς επίκαιρο μήνυμα του 21 είναι: « σχς ν τ νώσει». Μονιασμένοι είμαστε ακαταμάχητοι. Και από τη φύση τους οι Έλληνες ομονοούν μπροστά στις δυσκολίες και στους κατά καιρούς εμφανιζόμενους κιν-δύνους και είναι έτοιμοι να τους αντιμετωπίζουν μεγα-λόψυχα, καρτερικά και υπομονετικά, αρκεί να μην υπαγορεύουν άλλως μικρόπνοα πολιτικά συμφέροντα. Δεν υπολογίζουμε αντιξοότητες και εμπόδια των εχθρών μας. Τιμώντας σήμερα  τους ήρωες του 21 ας δώσουμε την υπόσχεση πως εμείς οι νεότεροι θα σταθούμε άξιοι συνεχιστές της ιστορίας μας και της δόξας εκείνων.

Συνείδησή μας και πίστη μας, ηθικό μας έρμα και υψωτική μας δύναμη, το φωτεινό μας ας είναι γνώθι, ότι την ακατάβλητη ιστορική μας αντοχή και την ακατάλυτη πολιτιστική μας δημιουργία, τα οφείλουμε αποκλειστικά στην κορυφαία ιέρεια του μυστικού βωμού της πατρίδος μας, τα οφείλουμε στην ψυχή του Γένους».

Μουσικό πρόγραμμα

Το ψυχαγωγικό – μουσικό σκηνικό των εκδηλώσεων το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, επικεντρώθηκε σε ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ με τίτλο: «Οι προσωπογραφίες των ηρώων της Επανάστασης, μέσα από το δημοτικό τραγούδι», στο οποίο συμμετείχαν δημοφιλείς ερμηνευτές και δεξιοτέχνες της παραδοσιακής μουσικής σκηνής και πιο συγκεκριμένα οι: Νίκος Φιλιππίδης, κλαρίνο, Κώστας Φιλιππίδης, λαούτο – τραγούδι, Λευκοθέα Φιλιππίδη, τραγούδι, Άρης Ντίνας, ταμπουρά – τραγούδι, Κυριάκος Γκουβέντας, βιολί, Βασίλης Γαλάνης, κρουστά, Χρυσόστομος Μητροπάνος, τραγούδι.

Τέλος, ακριβά ακούσματα του τόπου μας, δημιουργίες διαχρονικές που φέρουν τη σφραγίδα κάθε γωνιάς της Ελλάδας, παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας 18/10 το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης.