Εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη από το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κατερίνης

Κοινωνία

Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κατερίνης, με μαθητές Ρομά Γυμνασίου και Λυκείου, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΔΗΚΕΔΗΚ με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης. Αρωγός της εκπαιδευτικής αυτής εκδρομής ήταν το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ 2.

Οι μικροί μαθητές αρχικά είχαν τη χαρά να ξεναγηθούν στο Λευκό Πύργο, επίσκεψη η οποία τους γέμισε ενθουσιασμό και χαμόγελα. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Solidarity Νow, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, καθώς και το Blue Refugee Center, όπου έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών.

Η εκδρομή συνεχίστηκε με επίσκεψη στον Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, έναν σύλλογο που μετρά 19 έτη λειτουργίας, επιδεικνύοντας σπουδαίο έργο στην ενδυνάμωση των γυναικών Ρομά. Τελικός προορισμός της εκδρομής ήταν η επίσκεψη στο Φάρο του Κόσμου, ένα Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων με αξιόλογη πολυετή και διεθνώς αναγνωρισμένη δράση.

Σε δήλωση του με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση,  ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΚ Στέργιος Μπουσνάκης τόνισε: «Στόχος μας είναι η συνεχής υποστήριξη των μαθητών Ρομά σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία. Μέσα από δράσεις, σαν τη σημερινή, μπορούμε να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα».

Συνοδοί της εκδρομής ήταν ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, Υπεύθυνος Προγραμμάτων και Δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και η Συντονίστρια του Παραρτήματος Ρομά, Κατερίνα Σαμαλή, η οποία σημείωσε: «Αυτό που μένει από τη σημερινή μας εκδρομή είναι ο ενθουσιασμός και η διάθεση για γνώση από τα παιδιά και πραγματικά θα ήθελα να τα συγχαρώ. Ένας από τους στόχους της δομής μας είναι η εξέλιξη των εφήβων μας και η παροχή όλων των απαραίτητων εφοδίων για την επίτευξη του. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Γιώργο Τσιτιρίδη, συγγραφέα – δημοσιογράφο, για τη μοναδική ξενάγηση που μας παρείχε σήμερα».