Πρόβλεψη σοκ για ένα εκατ. μολύνσεις το επόμενο τρίμηνο – Σαρωτικοί έλεγχοι από το Σάββατο επιστρατεύοντας 8.000 αστυνομικούς – Στο 1,65 ο δείκτης θετικότητας στην Πιερία

Κοινωνία

Πρωτοφανής είναι η εκθετική εξάπλωση του κορoναϊού στη χώρα, όπου για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 6.000 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 30% οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας, ενώ ξεπερνούν τις 32.300 οι νέες μολύνσεις. Ενδεικτικό της διαρκώς επιδεινούμενης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είναι, επίσης, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt που αυξήθηκε κατά 0,3 σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο και έφτασε στο 1,12.

Σε ορισμένες περιοχές, δε, η θετικότητα είναι υπερδιπλάσια, προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, το Κιλκίς καταγράφει δείκτη θετικότητας 2,26%, η Λάρισα 2,12% και η Μαγνησία 2,07%.

Ακολουθούν τα Γρεβενά, όπου ο δείκτης θετικότητας είναι στο 1,96%, η Ροδόπη με 1,82%, η Ημαθία στο 1,82%, η Πιερία και ο Έβρος με 1,65%, οι Σέρρες με 1,59% και η Μεσσηνία με 1,55%. Στη Θεσσαλονίκη, το ποσοστό θετικότητας είναι στο 1,45%.

Παράλληλα, σε αριθμό-ρεκόρ διμήνου, και συγκεκριμένα στους 152, έχει φτάσει ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, με τα ποσοστά των ανεμβολίαστων να κυμαίνονται από 91,7 έως 94,6%.

H πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης «αγγίζει» το 100% και οι προβλέψεις των ειδικών είναι άκρως ανησυχητικές για το επόμενο διάστημα -μάλιστα κάποιοι μιλούν ακόμη και για ένα εκατ. μολύνσεις το επόμενο τρίμηνο– με τις αρχές να επιδίδονται σε σαφάρι ελέγχων από το Σάββατο ενόψει των νέων μέτρων που τίθενται σε ισχύ και άπαντες κυβερνητικοί αξιωματούχοι να διαμηνύουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε… περσινές εικόνες με την επιβολή γενικού lockdown.

«Θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι»

«Είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι» προέβλεψε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, στην ΕΡΤ, εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.

Πρόκειται για στοιχεία που συγκλονίζουν και που σημαίνουν ότι κάθε μήνα θα νοσούν άνω των 300.000 ανεμβολίαστων, ενώ οι νέες απώλειες θα είναι 1.166 ανεμβολίαστα άτομα κάθε μήνα.

Σημειώνεται ότι, βάσει των τελευταίων στοιχείων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 760.592.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χημείας στο ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, σημείωσε ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς COVID μπορεί να είναι μέχρι και πενταπλάσιοι στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος πρόσθεσε -μιλώντας στην ΕΡΤ- ότι ο κίνδυνος πλέον βρίσκεται στους ασυμπτωματικούς που διαχέουν τον ιό χωρίς να το αντιλαμβάνονται και προειδοποίησε πως αν δεν ληφθούν μέτρα θα υπάρχουν πολλαπλάσια θύματα.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, σημείωσε ότι με σε ένα μήνα το ιικό φορτίο στην Αττική έχει διπλασιαστεί, στη Θεσσαλονίκη έχει τετραπλασιαστεί, ενώ στη Θεσσαλία έχει αυξηθεί κατά οκτώ με 11 φορές.

Μητσοτάκης: «Θα τα βγάλουμε πέρα και σε αυτό το κύμα της πανδημίας»

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη σιγουριά του πως και σε αυτό το κύμα της πανδημίας «θα τα βγάλουμε πέρα».

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, ο πρωθυπουργός απέκλεισε τόσο το νέο lockdown όσο και την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα Σώματα Ασφαλείας.

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται για την ελεύθερη είσοδο στις εκκλησίες, δηλαδή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή αρνητικό αποτέλεσμα σε rapid/PCR test, ο ίδιος είπε: «Η εκκλησία είναι ανοιχτός τόπος λατρείας και δεν υπάρχει υπεύθυνος, όπως στα εμπορικά καταστήματα».

Σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού, ο πρωθυπουργός προέτρεψε να μην στεκόμαστε στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά στον δείκτη θετικότητας και στην πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), επισημαίνοντας όμως πως «το ΕΣΥ έχει αντοχές».

Χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Εξαγγείλαμε την Τρίτη ένα πακέτο μέτρων για την υποχρεωτικότητα των τεστ. Δεν θα ξανακλείσουμε. Μην μετράτε τα κρούσματα όταν έχουμε 400.000 τεστ ημερησίως. Να μετράμε τη θετικότητα και την πίεση στο ΕΣΥ. Ακόμα έχει αντοχές το σύστημα και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα».

Σαρωτικοί έλεγχοι από το Σάββατο – Επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί

Στο μεταξύ, σαφάρι ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κοροναϊό αρχίζει από το προσεχές Σάββατο η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας 8.000 αστυνομικούς και 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του υπ. Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ θα πραγματοποιηθούν από 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα, με τους αστυνομικούς των συνεργείων να μετακινούνται και σε άλλους νομούς.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προανήγγειλε εντατικότερους ελέγχους από το Σάββατο, οπότε θα ισχύουν τα νέα μέτρα. Είπε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται κατά προτεραιότητα στα καταστήματα που έχουν ήδη παραβιάσει τη νομοθεσία, ενώ υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα διπλασιάζονται με κλείσιμο καταστημάτων για 15 ημέρες και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι, το περασμένο Σάββατο, συνεργείο της Αρχής Διαφάνειας δέχθηκε προπηλακισμό κατά τη διάρκεια ελέγχου σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πως εκτός από τα πρόστιμα θα ακολουθήσουν στο εν λόγω κατάστημα υγειονομικοί και φορολογικοί έλεγχοι.

Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.

Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.

Όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές «δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή το πρώτο 24ωρο, με πολλά πρόστιμα και 15μερα λουκέτα».

Ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί. Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

πηγή:in.gr