Έρχεται και στην Ελλάδα το χάπι κατά του ιού

Κοινωνία Υγεία

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Ελλάδα σύντομα πρόκειται να προμηθευτεί το χάπι της Merck, αλλά και τη θεραπεία των μονοκλωνικών, επισημαίνοντας πως οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

«Περιμένουμε για μονοκλωνικά να έχουμε την έγκριση και να τα έχουμε αρκετά γρήγορα εδώ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Και για τα χάπια είμαστε επίσης σε συνεννόηση με την εταιρεία για να μπορέσουμε να τα εισάγουμε και θα έρθουν. Αν έχουμε όμως 6.800 κρούσματα την ημέρα, από τα φάρμακα θα έχουμε 2.000 με 10.000, ως εκεί, όχι 100.000. Αν υποθέσουμε ότι θα τα πάρουν όλοι, που δεν θα τα πάρουν φυσικά όλοι, η ποσότητα που θέλουμε είναι τεράστια. Είναι πολύ πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί. Είναι πολύ πιο ασφαλές να προλάβουμε αυτά τα κρούσματα, παρά να θεραπεύσουμε. Αυτό να το έχουμε υπόψη μας. Δηλαδή θα φέρουμε τα φάρμακα, είμαστε σε διαδικασίες και με διμερείς συμφωνίες και μέσω του procurement της Ευρώπης, αλλά δεν υπάρχει παραγωγή τέτοια που να αντιμετωπίσει τα κρούσματα που έχουμε αυτή τη στιγμή”. 

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε λόγο για  πολύ ευχάριστα νέα με την έγκριση από την Αγγλία για το χάπι και τις προσπάθειες που γίνονται να το πάρουμε και εμείς και να το έχουμε και εδώ, στην χώρα μας, πως και για άλλες θεραπείες που θα έχουμε στα χέρια μας μέσα στους επόμενους μήνες.

​”Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε είναι η πρωτογενής πρόληψη, να μην κολλήσουμε, το εμβόλιο. Γιατί άπαξ και κολλήσεις, ωραία, έχεις ένα φάρμακο που μειώνει 50% την πιθανότητα να χάσεις τη ζωή σου από τον κορoνοϊό. Όμως είσαι άρρωστος. Έχεις κολλήσει. Έχεις αγωνία, πονάς, είσαι άρρωστος. Δηλαδή δεν μπορεί να συγκριθεί το ένα με το άλλο. Είναι πολύ ευχάριστο ότι θα έχουμε φάρμακα αλλά ας μην ξεχνάμε την ουσία του θέματος”.