Κορονοϊός: Στο τραπέζι νέα μέτρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων – Το plan B για ΕΣΥ και “κόκκινες” περιοχές

Κοινωνία

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι προτεραιότητα και επιλογή της είναι να μην καταφύγει σε ένα νέο locdown και να προστατεύσει τη λειτουργία της οικονομίας απέναντι στο τέταρτο κύμα που περικυκλώνει τη χώρα, με τους ειδικούς ωστόσο να εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και με αρκετούς να μιλούν για έξαρση μέσα στον Δεκέμβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης, που περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το ένα έχει να κάνει με την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και το δεύτερο με τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων ιδίως στις «κόκκινες» περιοχές.

Σε σχέση με το σύστημα υγείας εξετάζονται τα εξής μέτρα:

  • Να αυξηθούν οι κλίνες Covid, με αντίστοιχο περιορισμό κανονικών χειρουργείων
  • Συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για να απορροφήσουν τα non Cocid περιστατικά
  • Κίνητρα σε γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ, και εάν αυτό δεν γίνει να προχωρήσει η επίταξή τους

Την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα ιδίως σε κόκκινες περιοχές. Εκτός από την τήρηση των νέων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο, είναι πιθανό και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας να εφαρμοστούν νέοι περιορισμοί.

Η αυστηροποίηση των μέτρων πιθανόν να περιλαμβάνει

  • Κατάργηση όρθιων σε χώρους διασκέδασης
  • Απαγόρευση μουσικής
  • Περιορισμούς ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα

Η εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της ερχόμενης εβδομάδας, τόσο όσον αφορά την πορεία κρουσμάτων και σκληρών δεικτών, όσο και της πίεσης στο ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή οι υγειονομικοί κυρίως σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας μιλούν για εφημερίες που θυμίζουν ή και ξεπερνούν σε δυσκολία τις εφημερίες του Νοεμβρίου, ενώ απευθύνουν κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις.

πηγή:In.gr