Μπ. Σκούφα: «Αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας οι επιχειρήσεις μετά τις μεγάλες αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Επιβάλλεται άμεσα να στηριχθούν» – Αναφορά της Βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Οικονομία Πολιτική

Την αγωνία των επαγγελματιών για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, μετά και τις εξαιρετικά υψηλές  αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, μεταφέρει στη Βουλή με Αναφορά της, η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στηρίζοντας το αίτημα του Επιμελητηρίου Πιερίας για την επιδότησή τους.

Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη συνοχή της κοινωνίας

Όπως επισημαίνει η Βουλεύτρια Πιερίας, η πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο, δημιουργεί δυσθεώρητα οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις, μεταποιητικές και μη, εγκυμονώντας  σοβαρότατους κινδύνους τόσο για την βιωσιμότητά τους, όσο όμως και για την συνοχή της κοινωνίας. Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι η όποια εξαγγελθείσα οικονομική ελάφρυνση από την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών θα εξανεμιστεί από τις τεράστιες ανατιμήσεις του συνόλου των προϊόντων, ιδιαίτερα των ειδών πρώτης ανάγκης, οι οποίες θα προκύψουν, ως φυσικό επακόλουθο, της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής τους.

Αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας οι επιχειρήσεις

 Το Επιμελητήριο Πιερίας κρίνει την πρωθυπουργική δέσμευση στη ΔΕΘ για επιχορήγηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσεως νοικοκυριών και ορισμένων επιχειρήσεων ως μια απαραίτητη και θετική παρέμβαση, ωστόσο, μεγάλο ποσοστό του συνόλου των επιχειρήσεων θα αντιμετωπίσει το φάσμα της χρεοκοπίας, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του λειτουργικού τους κόστους, συγχρόνως με την κατακρήμνιση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Ζητά δε από τους Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα σε επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις μέχρι να επανέλθουν σε φυσιολογικά και ανεκτά όρια οι τιμές τους.

Σε αντίθεση περίπτωση, όπως τονίζεται στην επιστολή, οι επιχειρήσεις όχι μόνο δεν θα μπορούν να διατηρήσουν τους εργαζόμενούς τους, αλλά και οι τιμές των προϊόντων θα ανέβουν σε δυσθεώρητα επίπεδα προκαλώντας φτωχοποίηση και πτώση του βιοτικού επιπέδου των καταναλωτών.