Φως στο τούνελ: Μυστήριο με καθηγητή γερμανικών και ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στην Κατερίνη – Τα σκόρπια προσωπικά αντικείμενα στον Όλυμπο και η εξαφάνιση

Κοινωνία

Τα προσωπικά αντικείμενα του Κώστα Ιωαννίδη 36 χρόνων, βρέθηκαν σκόρπια στον Όλυμπο, όπου συνήθιζε να πηγαίνει για ορειβασία. Τα ίχνη του πατέρα ενός αγοριού λίγων μόλις μηνών, χάθηκαν το Σάββατο 3 Ιουλίου.

Ο Ιωαννίδης που έμενε με τη σύζυγο και το παιδί του στην Καλλιθέα Πιερίας, ήταν λάτρης της φύσης και συνήθιζε να κάνει συχνά εξορμήσεις με τη γυναίκα του ή και μόνος του.

Εκείνο το πρωινό, ζήτησε από τον πατέρα του να τον μεταφέρει έξω από το Λιτόχωρο, στη θέση Άγιος Ιωάννης του Ολύμπου για να ξεκινήσει την πεζοπορία. Ο πατέρας του θα τον έπαιρνε τη Δευτέρα από το σημείο όπου τον άφησε, στους πρόποδες του βουνού.

Την ημέρα εκείνη διεξαγόταν στον Όλυμπο ένας αγώνας υπεραντοχής, Olympus Mythical Trail. Μεγάλο μέρος της διαδρομής συνέπιπτε με την περιοχή όπου κινήθηκε ο αγνοούμενος. Στον αγώνα πήραν μέρος τουλάχιστον 128 αθλητές, αρκετοί από τους οποίους τον συνάντησαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Δύο ημέρες μετά, που σήμανε ο συναγερμός για την εξαφάνισή του, η ΕΜΑΚ εντόπισε τα πράγματά του διασκορπισμένα. Το αντίσκηνό του, που δεν είχε στήσει, το σακίδιο του, μέσα στο οποίο ήταν το κινητό του απενεργοποιημένο και το τάμπλετ του. Σε απόσταση εκατό μέτρων από τη σκηνή βρέθηκαν το καπέλο του που δεν έβγαζε ποτέ, η μπλούζα του και κάποιες φιάλες νερού

«Τα πράγματά του βρέθηκαν τακτοποιημένα πίσω από θάμνους…»

Το τηλεοπτικό συνεργείο του «Τούνελ» ταξίδεψε στον Όλυμπο προκειμένου να κάνει επιτόπια έρευνα. Εκεί μίλησε με τον διοργανωτή του αγώνα, Λάζαρο Ρήγο.

«Όλα τα χιλιόμετρα που συνήθιζε να διανύει, αποτελούσαν μέρος της διαδρομής του αγώνα μας», είπε ο κ. Ρήγος και συμπλήρωσε: «Υπήρχε ένας σταθμός υποστήριξης και τροφοδοσίας στην τοποθεσία Τσουκνίδα, οπότε είχαμε εθελοντές στο σημείο που τον συνάντησαν».

Σύμφωνα με τους εθελοντές, ο Κωνσταντίνος στάθηκε για λίγο, έβγαλε ένα ρούχο για τη βροχή και συνέχισε τη διαδρομή του.

Ένας ακόμη ορειβάτης ισχυρίζεται πως πιθανόν να τον είδε το σούρουπο.

«Δε γίνεται να παρατάς το σακίδιο και το αντίσκηνο και μάλιστα πίσω από θάμνους, τακτοποιημένα και διπλωμένα τα ρούχα σου», λέει με έμφαση ο κύριος Ρήγος.

«Ένα πέπλο μυστηρίου υπάρχει εδώ…»

Ο διοργανωτής του αγώνα μαζί με τη δημοσιογράφο του «Τούνελ» ακολούθησαν τη διαδρομή που έκανε την ημέρα της εξαφάνισής του ο καθηγητής.

Ξεκίνησαν την ανάβαση από τον Αη-Γιάννη, όπου βρίσκεται σχεδόν στα 600 μέτρα υψόμετρο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν σηματοδότηση και κατευθυντήριες πινακίδες που βοηθούν τους ορειβάτες να μη χάσουν το δρόμο τους. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Ρήγος αυτή η διαδρομή έχει και νυχτερινή σήμανση.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ο Κώστας Ιωαννίδης ήταν γνώστης της διαδρομής ενώ έχει απορρίψει το σενάριο να έχει χαθεί. Σε κάθε του εξόρμηση στο βουνό είχε όργανα καταγραφής GPS, με τα οποία κατέγραφε διαδρομές μονοπατιών.

«Μπορεί να παρατήσεις το αντίσκηνο. Τα σακίδιο δεν το παρατάς. Έχει μέσα όλα σου τα πράγματα. Νερό, τροφή, το τηλέφωνο, ένα μικρό φαρμακείο.»

Οι πρώτοι εθελοντές έφυγαν γύρω στις εννέα το βράδυ και οι τελευταίοι κάπου δέκα με έντεκα. Κανείς δεν τον ξαναείδε.

Οι έρευνες με Drone και ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο ήταν άκαρπες. Πυροσβέστες δεμένοι με σχοινιά κατέβηκαν σε γκρεμούς, αλλά δεν βρήκαν ούτε ένα στοιχείο που να μαρτυρά ότι ο Κωνσταντίνος μπορεί να είχε κάποιο ατύχημα.

«Επί μέρες ελέγχθηκαν εξονυχιστικά όλα τα επικίνδυνα σημεία της επίμαχης διαδρομής σε ακτίνα περίπου τριών χιλιομέτρων», εξήγησε ο διοργανωτής του αγώνα.

Τι λέει ο αθλητής που τον είδε τελευταίος…

Ένας από τους αθλητές που πήραν μέρος στον αγώνα υπεραντοχής που διεξαγόταν την ημέρα που χάθηκε ο νεαρός καθηγητής στον Όλυμπο, φαίνεται να είναι και ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε.

Ο ίδιος μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν.

«Εκείνος κατέβαινε την πλαγιά κι εγώ ανέβαινα. Συναντηθήκαμε, αλλά δεν ανταλλάξαμε κάποια κουβέντα. Σάστισα λίγο στην αρχή, στη συνέχεια όμως συνέχισα κανονικά τη διαδρομή. Εκεί που τον είδα εγώ αλλά και στην κοντινή περιοχή δεν υπάρχει κάποιο επικίνδυνο σημείο που θα μπορούσε να είχε κάποιο ατύχημα και να έπεσε. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως κινήθηκε γι’ αυτό και δεν είναι εύκολο να βρούμε ποια είναι η θέση του εάν του συνέβη κάτι. Απ’ όσο έμαθα ήταν ένας έμπειρος ορειβάτης, γι’ αυτό και δεν πιστεύω πως μπορεί να έχασε εύκολα τον προσανατολισμό του. Υπάρχουν πολλά κενά, μπορεί να του έχει συμβεί το οτιδήποτε», κατέληξε.

«Παράξενα πράγματα – κάτι το περίεργο συνέβη…»

Το «Τούνελ» μίλησε με γείτονες του αγνοούμενου καθηγητή στο χωριό Καλλιθέα Πιερίας, όπου και έμενε με τη γυναίκα και το παιδί του. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ένα ήσυχο κι ευγενικό παιδί, έναν άνθρωπο που αγαπούσε την οικογένειά του και δεν δημιουργούσε ποτέ προβλήματα.

«Πολύ περίεργη κατάσταση. Δεν μπορεί να άφησε τα πράγματά του. Σ’ εκείνη την περιοχή δεν έχει γκρεμούς, ο Κώστας ήταν πολύ προσεκτικός, δεν πιστεύω πως είχε κάποιο ατύχημα. Είναι μέρη που τα γνώριζε πολύ καλά. Εκείνη την ημέρα είχε αρκετό κόσμο το βουνό γιατί είχε μία διοργάνωση. Κάτι άλλο συνέβη. Ακούγονται πολλά για τον Όλυμπο. Μπορεί να είδε κάτι που δεν έπρεπε να δει», ανέφερε στην εκπομπή ένας γείτονας του αγνοούμενου οικογενειάρχη, ορειβάτης και ο ίδιος.

Μία άλλη γειτόνισσα μιλάει στενοχωρημένη για τον καθηγητή.

«Αναρωτιέμαι μήπως έγινε κάτι και κάποιος τον χτύπησε. Αγαπούσε πολύ τη φύση και το βουνό. Πήγαινε εκεί με τη γυναίκα του και πολλές φορές μόνος του. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάτι έπαθε ο Κώστας. Στενοχωρήθηκα πολύ όταν πληροφορήθηκα για την εξαφάνιση. Το μόνο που θέλουμε είναι να βρεθεί», είπε στο «Τούνελ».

«Πρέπει να βρεθεί αυτό το παιδί…»

Ο Κώστας Σιρανίδης μιλάει στην εκπομπή από το σπίτι που έμενε ο αγνοούμενος ανιψιός του.

Αναφέρει πως το μόνο που τον ένοιαζε ήταν η γυναίκα και το παιδί του και να πηγαίνει βόλτες στη φύση.

«Έβαζε συνέχεια βίντεο στο κινητό με το παιδί του και το χάζευε. Τη γυναίκα του την αγαπούσε πολύ, έλεγε το όνομα της και έσταζε μέλι το στόμα του. Είναι αμαρτία να χαθεί ένας τέτοιος άνθρωπος, οικογενειάρχης. Πρέπει να βρεθεί, γιατί όλοι στενοχωριόμαστε. Τον έβλεπα ευτυχισμένο τον τελευταίο καιρό και μου είχε πει μάλιστα να πάω μαζί του

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπομπή ο Γιάννης Ζιάκας, αρχιπυροσβέστης της 2ης ΕΜΑΚ ανέφερε πως έγιναν εκτενείς έρευνες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Αν μας ζητηθεί θα κάνουμε νέες έρευνες στον Όλυμπο για να δώσουμε την απάντηση στην οικογένειά του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την εξαφάνισή του έχει σημάνει Silver Alert.

πηγή:anikolouli.gr