Αικατερίνεια: Τέσσερις εικαστικές εκθέσεις σε εξέλιξη

Πολιτισμός

Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Αικατερινείων, με σημείο αναφοράς την πολιούχο Αγία Αικατερίνη, συνεχίζονται με μεγάλη ανταπόκριση στους χώρους Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους τους δημότες και επισκέπτες, να παρακολουθήσουν ποιοτικές εκδηλώσεις με επίκεντρο την πόλη μας, την ιστορία και τον πολιτισμό της, στο πέρασμα των χρόνων.

Οι εκδηλώσεις, που ευνοούν την συμμετοχή των πολιτών όλων των ηλικιών – και αυτή την περίοδο επικεντρώνονται σε τέσσερις εικαστικές εκθέσεις –  διοργανώνονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.

Ειδικότερα:

«Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο πνευματικός πατέρας της Επανάστασης του 1821» στο Μητροπολιτικό μέγαρο

Άνοιξε σήμερα Δευτέρα, στο Μητροπολιτικό μέγαρο, η αυλαία της Εικαστικής Έκθεσης: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο πνευματικός πατέρας της Επανάστασης του 1821».

Εικόνες του μεγάλου εθνοιεραποστόλου Άγιου Κοσμά του Αιτωλού, από Ιερούς Ναούς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Πιερίας, που σπάνια έχει κανείς την ευκαιρία να τις βλέπει και να τις αποθαυμάζει στον ίδιο χώρο. Επίσης, φωτογραφικό υλικό από περιοχές της Πιερίας, που επισκέφτηκε ο Πατροκοσμάς περιλαμβάνει η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας υπογράφει, η Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθηνά Τσιγκαροπούλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή 9π.μ. – 1μ.μ.

Τετάρτη 6μ.μ.-7μ.μ.

Σάββατο 11π.μ. -12μ.

Πληροφορίες – Ομαδικές Ξεναγήσεις: τηλ. 23510 45085.

“ΕΥΖΩΝΕΣ / Οι φύλακες των αφανών” στην Αστική Σχολή

Η ατομική έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο “ΕΥΖΩΝΕΣ / Οι φύλακες των αφανών” της φωτογράφου Δήμητρας Χατζηαδάμ, που με σεβασμό  άνοιξε στο κοινό των Αικατερινείων, ένα «παράθυρο» στον περίκλειστο κόσμο της Προεδρικής Φρουράς και αναδεικνύει τον άνθρωπο πίσω από την Ευζωνική στολή, συνεχίζεται στην Αστική Σχολή. Ήδη εκατοντάδες μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων και πλήθος επισκεπτών περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης.

Η ταυτότητα της έκθεσης

Ο επισκέπτης  έχει την ευκαιρία να θαυμάσει στο ιστορικό και ταυτισμένο με την ιστορία της Κατερίνης – κτίριο της Αστικής Σχολής,  45 έργα, από τα οποία 6 είναι σε φυσικό μέγεθος Εύζωνα 2 μέτρων. Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από προσωπικές μαρτυρίες Ευζώνων και σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο μέσα από τον χώρο της Προεδρικής φρουράς. Η οπτικοακουστική εμπειρία ολοκληρώνεται με τα αυθεντικά Ευζωνικά υλικά, τσαρούχια και φουστανέλα, που συνοδεύουν τα έργα και προσφέρουν την δυνατότητα στους θεατές να τα αγγίξουν και να αντιληφθούν το μεγαλείο αυτού του εξέχοντος Σώματος.

Διάρκεια έκθεσης: έως μεθαύριο Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Χώρος: Αστική Σχολή Κατερίνης | Ειρήνης 10

Ωράριο λειτουργίας: 10:30 -13:30  & 18:00 – 21:00

60 χρόνια Πιερικός στο Κέντρο Τεχνών «Εννέα Μούσες» (αρχοντικό – πρ.οικία Τσαλόπουλου)

Εξήντα χρόνια ιστορίας, φιλοξενούνται στο Κέντρο Τεχνών «Εννέα Μούσες» (αρχοντικό – πρ.οικία Τσαλόπουλου), σε μια έκθεση γεμάτη μνήμες από την ποδοσφαιρική ιστορία του Πιερικού.

Οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να δουν τρόπαια, φανέλες της ιστορική ομάδας, πλούσιο φωτογραφικό υλικό αγώνων από την δεκαετία του ’60 έως και πρόσφατα. Επίσης, αποκόμματα εφημερίδων, όπου η ομάδα της Κατερίνης φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα για τις εμφανίσεις της.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 8 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με την έκθεση της 60χρονης πορείας του Πιερικού, στο πρόγραμμα των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ συμπεριλαμβάνεται και η «Βραδιά Τιμής» (29/11 – Πνευματικό Κέντρο, συνεδριακή αίθουσα & ώρα 19:00), σε πρόσωπα και φορείς που σημάδεψαν τη διαδρομή της ομάδας της Πιερίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έκθεση Εικαστικών Αποστράτων Αστυνομικών στην αίθουσα τέχνης του Πνευματικού Κέντρου

Εικαστική έκθεσης που φιλοξενεί έργα αποστράτων αστυνομικών, καθώς και ζωγραφικά και ξυλόγλυπτα έργα του αείμνηστου Διευθυντή Ασφαλείας Κατερίνης, Βασίλη Κιου, συνεχίζεται στην αίθουσα τέχνης, στον 1ο όροφο του πνευματικού κέντρου Κατερίνης.

Πιο συγκκεριμένα, οι απόστρατοι αστυνομικοί, Κωνσταντίνος Τζιτζιλής, Μπάμπης Κουτσιμάνης, Γεώργιος Ματλής και Χρήστος Δέλλας, καθώς επίσης και η κ. Ελένη Αμανιού – Σταθακοπούλου, σύζυγος του πρώην Προέδρου των Αποστράτων Πιερίας, Στέλιου Αμανιού, παρουσιάζουν, έργα αγιογραφίας, ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται – Καθημερινά: 10:00 π.μ. έως 13:00 και 18:30 έως 20:30.

Σάββατο & Κυριακή 11:00 π.μ. έως 13:00.

Σημείωση: Στις εκδηλώσεις των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.