Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που εξετάστηκαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Κοινωνία

Μέτρα αποκλειστικά για ανεμβολίαστους επεξεργάζεται η κυβέρνηση, την ώρα που όπως αποκάλυψε και ο υπουργός Υγείας, στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και το lockdown για όσους δεν έχουν «τσιμπηθεί» σε περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν.

Η Δευτέρα ξεκίνησε με την καθιερωμένη σύσκεψη για τον κορονοϊό στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, η κυβέρνηση δεν εξετάζει νέα μέτρα και όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές: «Η πίεση κάποιων ειδικών για νέα μέτρα υπάρχει, η κυβέρνηση αναμένει και τις εισηγήσεις της τακτικής Σύσκεψης των ειδικών, όμως μέτρα όπως η διπλή μάσκα και ανάλογα μέτρα δεν είναι στο τραπέζι». Το μόνο που είναι προς συζήτηση αφορά στην εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου στο δημόσιο. Επίσης, δεν εξετάζεται να είναι η υποχρεωτική η τρίτη δόση. Αυτό που εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το πιστοποιητικό να εκπνέει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αφότου οι πολίτες έχουν κάνει την δεύτερη και όχι την τρίτη.
Δεν παύουν να λογίζονται ως εμβολιασμένοι φυσικά, απλά χωρίς την τρίτη δεν μπορούν να έχουν την ίδια ελευθερία κινήσεων που θα απολαμβάνουν όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική. Από την πλευρά της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συσκεφτεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο (και όχι την Τετάρτη λόγω της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου).

Κατά την σύσκεψη θα αξιολογηθεί ξανά η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και θα εξεταστούν επιπλέον μέτρα ή παρεμβάσεις και από τις δύο πλευρές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως οι ειδικοί από την πλευρά τους έχουν εστιάσει περισσότερο στο… «μάσκα παντού», δηλαδή στην πιο αυστηρή χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αυτό πάντως συζητιέται και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μερίδα ειδικών τονίζει πως η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι απαραίτητη.

Βεβαίως είναι ένα μέτρο που προς το παρόν η κυβέρνηση το αποκλείει.

Ακόμη ένα μέτρο που βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα (και δίπλα από αυτό του κυλιόμενου ωραρίου) είναι η αύξηση της τηλεργασίας.

Ωστόσο το πιθανότερο είναι να δοκιμαστεί πρώτα το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους.

Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε αναμένεται να αποσυμφορηθούν, κάπως, και τα μέσα μαζικής μεταφοράς τις ώρες αιχμής.

Την ίδια ώρα αρμόδιοι της κυβέρνησης και δη του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως υπάρχουν κι άλλα μέτρα στο τραπέζι.

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε ότι είναι πιθανό να απαιτούνται περισσότερα τεστ από τους ανεμβολίαστους για να κινηθούν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεν απέκλεισε ένα lockdown μόνο για ανεμβολίαστους.

«Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο που θα αφορά τους ανεμβολίαστους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως στο τραπέζι είναι ακόμη και το lockdown για όσους δεν έχουν σπεύσει στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως μέσα στην εβδομάδα θα γίνει η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών για τους ιδιώτες γιατρούς, τονίζοντας πως «σήμερα, αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής και στη συνέχεια θα πάμε με την επίταξη υπηρεσιών».

O υπουργός τόνισε πως δίνονται ακόμη ονόματα ιδιωτών γιατρών που εθελοντικά έρχονται στη μάχη του ΕΣΥ.

«Μέσα στην εβδομάδα αν δεν καλυφτούν τα κενά, θα γίνει επίταξη των υπηρεσιών, ωστόσο οι Σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και καθημερινά έχουμε ονόματα που θέλουν να έρθουν εθελοντικά στο σύστημα».

πηγή:In.gr