Σπ. Λιβανός: Στόχος μας είναι να γίνει το αγροτικό επάγγελμα διέξοδος ζωής για τους νέους

Αγροτικά

Στις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα ώστε το αγροτικό επάγγελμα να αποτελέσει για τους νέους διέξοδο ζωής, αναφέρθηκε ο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, στο συνέδριο Δυτικά Επιχειρείν, που πραγματοποίησε η AgrinioMedia και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η ενίσχυση και στήριξη των νέων μας, αποτελεί βασική προτεραιότητα του ιδίου και της κυβέρνησης.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στη νέα πραγματικότητα, με ανατροπές και ευκαιρίες, που δημιουργείται για την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα μέσα από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η νέα ψηφιακή πραγματικότητα, η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση λόγω του covid και η κλιματική κρίση.

Πεποίθηση του κ. Λιβανού είναι ότι στη νέα αυτή πραγματικότητα ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλοκαθώς θεωρεί δεδομένο ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την περιφέρεια και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυτό μπορεί να συμβεί, είπε ο κ. Λιβανός, αν «αξιοποιήσουμε τις σπουδαίες δυνατότητες της περιφέρειάς μας, να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά της, να επενδύσουμε στις παραγωγικές της δυνάμεις», κάτι το οποίο, όπως τόνισε, οφείλουμε να κάνουμε «όλοι μαζί, ενώνοντας δυνάμεις και συνθέτοντας προτάσεις».

  • Σχολιάζοντας την έκκληση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρ. Μπούρα για στήριξη της προσπάθειάς του να δημιουργηθεί στα επόμενα χρόνια Κτηνιατρική Σχολή στην Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Λιβανός είπε ότι στηρίζει την προσπάθεια ώστε η ίδρυση της τρίτης Κτηνιατρικής Σχολής στην Ελλάδα να υλοποιηθεί άμεσα με έδρα στο Αγρίνιο και με στόχο να συνδεθεί με το campus της Γεωπονικής με έδρα το Μεσολόγγι.

Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε μοναδική ευκαιρία για τη χώρα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την αξιοποίηση του πακέτου των 22 δις που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσα από την ΚΑΠ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΠΑλΘ, χαρακτηρίζοντάς το «όχημα για τον εκσυγχρονισμό και την επανατοποθέτηση του πρωτογενούς τομέα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λιβανός στα έργα που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται: 670 εκ. € για τον Οικονομικό Μετασχηματισμό του Αγροτικού Τομέα, εκ των οποίων:

  • 235 εκ. € για καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
  • 100 εκ. € για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα
  • 100 εκ. € για τον πράσινο αγρο-τουρισμό
  • 217 εκ. € για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών
  • 18 εκ. € για τη γενετική βελτίωση ζώων
  • 70 εκ. € για την Υδατοκαλλιέργεια
  • 47 εκ. € για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Αγροδιατροφικού
  • Και βέβαια, 1 δισ. € για το Εθνικό Δίκτυο Άρδευσης

Έμφαση έδωσε ο κ. Λιβανός στο θέμα των αρδευτικών έργων μέσω του Προγράμματος «Ύδωρ 2.0».

«Είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Αντίστοιχα έργα έχουν να γίνουν από τις δεκαετίες του ‘50 και ‘60.

Αφορά σε επενδύσεις στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Επενδύσεις εξίσου σημαντικές για την περιφερειακή ανάπτυξη, με αυτές που γίνονται για τα των αεροδρόμια  και τις εθνικές οδούς.

Συνολικά περιλαμβάνονται 21 έργα κόστους κατασκευής 1,6 δισ. € και συνολικού κόστους (λειτουργίας και κατασκευής) σε βάθος 25ετίας που ξεπερνά τα 4 δισ. €.

Τα έργα αυτά, απλώνονται στο σύνολο της επικράτειας. Τα οφέλη τους θα είναι πολλαπλασιαστικά για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον. Η συνεισφορά τους θα είναι καθοριστική για την περιφερειακή ανάπτυξη. Το θετικό αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία θα επωφεληθεί από αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων. Πρόκειται για έργα που οφείλουμε στο λαό».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και στα ευρωπαϊκά προγράμματα που δίνουν:

–           490 εκατ. € για τους βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς,

–           80 εκατ. € για τους Γεωργικούς Συμβούλους.

–           180 εκατ. € για τα σχέδια βελτίωσης εκ των οποίων τα 37 εκ. αφορούν την εξοικονόμηση ύδατος.

–           43 εκατ. €  για την Αγροτική Οδοποιΐα.

–           41 εκατ. € για την  ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή 150 εκατ. € για την Απονιτροποίηση των εδαφών

–           90 εκατ. € για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών

–           45 εκατ. € για την Ευζωία Ζώων

–           420 εκατ. € για τους νέους αγρότες. Η πλατφόρμα άνοιξε ήδη όπως είχαμε δεσμευτεί, από την προηγούμενη Παρασκευή.

«Η ενίσχυση και στήριξη των νέων μας, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια σοβαρή επαγγελματική διέξοδο για τους νέους μας.  Μια διέξοδο ζωής! Γι΄ αυτό και επενδύουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού των αγροτικών περιοχών, και κυρίως των παραγωγών, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαιτούμενες νέες δεξιότητες και γνώσεις για την άσκηση σύγχρονης γεωργίας», τόνισε ο ΥπΑΑΤ υπενθυμίζοντας ότι από τη Δευτέρα λειτουργούν 6 Δημόσια ΙΕΚ με 7 ειδικότητες και έμφαση στην εργαστηριακή άσκηση.

Ανακοίνωσε επίσης ότι με πρωτοβουλία του εισάγονται σύντομα νέες ειδικότητες για τη λειτουργία ΔΙΕΚ και στην Αιτωλοακαρνανία.

Στον προγραμματισμό του ΥπΑΑΤ είναι η ίδρυση ειδικοτήτων όπως αυτές του τεχνικού ελαιοκομίας, της μελισσοκομίας και του διαχειριστή συστημάτων υδατοκαλλιέργειας

Μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ο κ. Λιβανός τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ έχει ως στόχο να ενισχύσει τους πραγματικούς, τους αληθινούς κτηνοτρόφους και γεωργούς, όσους πραγματικά μοχθούν στη γη και στα ζώα τους και να ελαχιστοποιήσει τους λίγους που δρουν σε βάρος των πολλών εκμεταλλευόμενη τα «παράθυρα» του συστήματος.

Και τόνισε δε ότι αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετούν οι αλλαγές στο σύστημα κατανομής ενωσιακών επιδοτήσεων, καθώς και η εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της αύξησης του κόστους παραγωγής είπε ότι το ΥπΑΑΤ και η κυβέρνηση δεν μένουν αδρανείς και θύμισε τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους μετέχοντες στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες

Όσον αφορά ειδικά στους παραγωγούς της Δυτικής Ελλάδας,  υπενθύμισε τις εξής αποφάσεις:

  • Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τους νέους αγρότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τα 30.000.000 ευρώ σε 44.000.000 ευρώ
  • Εντάξαμε την πράξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προώθηση των αλιευμάτων στην εσωτερική αγορά και τρίτες Χώρες στο μέτρο 3.4.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020, με προϋπολογισμό 983.344,00 €.
  • Αυξήσαμε το πρόγραμμα LEADER/CLLDQ κατά 50 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας τα τοπικά προγράμματα με θετικά αποτελέσματα στις ιδιωτικές επενδύσεις και την τοπική επιχειρηματικότητα.
  • Παραχωρήσαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έκταση 1300 στρεμμάτων,  για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πράσινου ενεργειακού πάρκου στη χώρα. Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ. ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  • Πετύχαμε την ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας,  με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό, μάλιστα,  που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα, που θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.
  • Για την ενίσχυση των παραγωγών, κτηνοτρόφων και αλιέων  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που επλήγησαν από την πανδημία covid καθώς και άλλα αίτια, δώσαμε συνολικά πάνω από 42 εκ. €
  • Στηρίξαμε τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς του νομού μας. Διορθώσαμε την αδικία που είχαν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί του νομού μας, χωρίς να φταίνε, καθώς είχαν εξαιρεθεί από γραφειοκρατικό λάθος από την αποζημίωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας από τον Covid-19. Δώσαμε 8 εκ. ευρώ για την καταβολή αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα σε 8000 ελαιοπαραγωγούς του νομού μας.
  • 70 ευρώ το στρέμμα για τους παραγωγούς κλιμεντίνης
  • 15,5 εκατ. ευρώ για τους χοιροτρόφους
  • 40 εκατ. ευρώ για μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα

Κλείνοντας ο κ. Λιβανός τόνισε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον με σίγουρα βήματα και αποφασιστικότητα στον πρωτογενή τομέα. «Το τοπίο στον αγροτικό τομέα στην πατρίδα μας αλλάζει ριζικά. Πρέπει να συνδέσουμε την αγροτική παραγωγή με την επιχειρηματικότητα. Και αυτό υλοποιούμε», τόνισε.