Διαδικτυακή εκδήλωση για το σχέδιο δράσης του e-smartec από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Περιβάλλον

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο e-smartec του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020 διοργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση με θέμα: «Διαβούλευση του Σχεδίου Δράσης e-smartec της ΠΚΜ με στόχο την ενίσχυση του συμμετοχικού σχεδιασμού και την ευαισθητοποίηση στη βιώσιμη κινητικότητα». H ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ) και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Mεταφορών (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

          Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι συνέβαλλαν στη διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης μέσω των προτάσεων τους. Τις εργασίες της συνάντησης χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιδιώξεις και τους στόχους του Σχεδίου Δράσης του έργου e-smartec και επισήμανε την αναγκαιότητα ανάπτυξης κουλτούρας διαβούλευσης μεταξύ φορέων και πολιτών.

          Ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Δρ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους στην εκδήλωση και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας  για την εποικοδομητική συνεργασία. Η  Ειδική Λειτουργική Επιστήμονας Α‘ ΕΚETA/ΙΜΕΤ Δρ. Μαρία Μορφουλάκη που συντόνισε τη συνάντηση παρουσίασε συνοπτικά το έργο e-smartec και η Δρ. Κωνσταντίνα Μπέσσα, εκπρόσωπος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια η Μαρία Χατζηαθανασίου, επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, παρουσίασε την  πρώτη Δράση του Σχεδίου «Ενίσχυση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», συζητώντας τις νέες (e-smartec) λειτουργίες του Κέντρου Υποστήριξης ΣΒΑΚ. Η παρουσίαση της πρώτης Δράσης ολοκληρώθηκε με την ανοιχτή συζήτηση με τους εκπροσώπους των Δήμων για την προσαρμογή των νέων λειτουργιών του Κέντρου Υποστήριξης ΣΒΑΚ στις ανάγκες των Δήμων, εστιάζοντας στον συνσχεδιασμό και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε μέτρα βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

          Τη δεύτερη Δράση με τίτλο «Ευαισθητοποίηση για βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις και για ενεργοποίηση συμμετοχικού σχεδιασμού» παρουσίασε η Άννα Πούλιου, εκπρόσωπος του Περιφερειακού Ταμείου και ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση για τη δημιουργία συνεργειών με Δήμους στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης.

          Η συνεισφορά των εκπροσώπων των Δήμων υπήρξε εξαιρετικά σημαντική, καθώς μετέφεραν τις εμπειρίες τους και τις ανάγκες υποστήριξης που έχουν στα διάφορα στάδια του κύκλου κατάρτισης των ΣΒΑΚ τους και θα ληφθεί υπόψη κατά την οριστικοποίηση του Σχεδίου Δράσης. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την επιθυμία τους να εξελίξουν τη συνεργασία, για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και κατά την επόμενη φάση υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης του έργου e-smartec.