Τέλος το τσιγάρο στο Δημαρχείο Κατερίνης και σε όλα τα Δημοτικά κτίρια

Πολιτική

Την άμεση και πλήρη εφαρμογή των άρθρων του αντικαπνιστικού νόμου προανήγγειλε ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος με προσωπική επιστολή που εστάλη σήμερα σε όλους τους εργαζόμενους στο Δήμο, τα νομικά πρόσωπα και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και κοινοποιήθηκε στον σύλλογο Δημοτικών υπαλλήλων Πιερίας. 

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου έχει ως εξής:

Αγαπητοί συνεργάτες,

Με στόχο την καλλιέργεια μιας κουλτούρας σεβασμού και πολιτισμού, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου, είναι αναγκαία η συμβολή όλων. Το πιο σημαντικό είναι να συνδιαμορφώσουμε μια νέα αισθητική σχετικά με τη διαχείριση του καπνίσματος, σχετικά με την προστασία της υγείας μας. Αυτός είναι ο λόγος που λέμε ΟΧΙ στο τσιγάρο.

Υπενθυμίζεται ότι με σειρά Νόμων και εγκυκλίων απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε κλειστούς Δημόσιους και Δημοτικούς χώρους. Η αντικαπνιστική νομοθεσία στην Ελλάδα με την αυστηρή της μορφή – ως προς τη διατύπωση μόνο – μετρά πλέον μία ολόκληρη δεκαετία: το 2008 ψηφίστηκε νόμος που προέβλεπε ότι από την 1η Ιουλίου 2009 «η Ελλάδα θα έσβηνε το τσιγάρο», αυτός αυστηροποιήθηκε με την πλήρη απαγόρευση του καπνίζειν σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, για να επαναδιατυπωθεί στην συνέχεια προσθέτοντας στις απαγορεύσεις και το «άτμισμα» (ηλεκτρονικό τσιγάρο).

Αν θέλουμε καλύτερη πόλη, οφείλουμε να τηρούνται οι νόμοι πρωτίστως στο σπίτι μας,  και στην προκειμένη περίπτωση στο Δημαρχείο Κατερίνης απαιτώντας οι ίδιοι εμείς την εφαρμογή του νόμου.

Μάλιστα, για τους Δημόσιους λειτουργούς και Υπαλλήλους Ο.Τ.Α. κ.λπ, οι οποίοι παραβαίνουν τη νομοθεσία και καπνίζουν στους χώρους εργασίας  επιβάλλονται συγκεκριμένα πρόστιμα, σ΄ αυτούς αλλά και στους προϊσταμένους τους.

Ιδιαίτερα για τους προϊσταμένους των παραβατών, τα πρόστιμα είναι βαρύτερα, ως έχοντες την ευθύνη τήρησης της ορθής λειτουργίας των υπηρεσιών.

Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει προφορικές διαμαρτυρίες από πολίτες, καθώς και από Δημοτικούς Υπαλλήλους για συναδέλφους τους, που καπνίζουν στους χώρους εργασίας, χωρίς να νοιάζονται για τη δυσφορία ή τα προβλήματα υγείας των συναδέλφων τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ το κάπνισμα στα γραφεία και τους κοινόχρηστους χώρους του Δημαρχείου, αλλά και στα άλλα Δημοτικά κτίρια.

Ο Γενικός Γραμματέας, οι Διευθυντές και οι Προϊστάμενοι των υπηρεσιών παρακαλούνται να φροντίσουν για την άμεση ενημέρωση των υπαλλήλων, για όσα προβλέπει η νομοθεσία, σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος.

Σήμερα, όλο και λιγότεροι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα, όλο και περισσότεροι ενήλικες το κόβουν και όλο και περισσότεροι δεν ανέχονται τον καπνό σε χώρους μάλιστα που απαγορεύεται το κάπνισμα. Επειδή όλοι έχουμε κατανοήσει το πρόβλημα, επειδή δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι “ελεγκτές” για να εφαρμοστεί ο νόμος, ας ευαισθητοποιηθούμε ο καθένας μας και όλοι μαζί σχετικά με τη σημασία της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.  Σχετικά με την αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στο Δημαρχείο, αλλά και σε όλους τους κλειστούς δημοτικούς χώρους.

Αισιοδοξούμε ότι η πρωτοβουλία μας θα βοηθήσει να διαμορφωθεί μια νέα αντίληψη σχετικά με το τσιγάρο. Εφαρμόζουμε το νόμο και δείχνουμε το δρόμο προς το μέλλον. Γινόμαστε εμείς στο Δημαρχείο Κατερίνης και στα δημοτικά κτίρια ένα παράδειγμα προς μίμηση σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αναζητούμε και διεκδικούμε την ποιότητα και την ευζωία.

Κώστας Κουκοδήμος

Δήμαρχος Κατερίνης