Σενάριο «Walking Dead» στις ΗΠΑ: Η ασθένεια «Zombie Deer» μπορεί να απειλήσει τον άνθρωπο

Κοινωνία
Share

Κάθε άλλο παρά καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες αναφορικά με την εξέλιξη της ασθένειας που μετατρέπει σε… ζόμπι τα ελάφια σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ασθένεια εξαπλώνεται ταχύτατα και οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μετάδοσης στον άνθρωπο, καθώς δεν διαθέτουν αρκετά στοιχεία για την προέλευση και τις «δεξιότητές» της.

Η ασθένεια προσβάλει το μυικό και νευρικό σύστημα των ελαφιών και σε σύντομο χρονικό διάστημα το «νεκρώνει». Ως συνέπεια της ασθένειας, το ελάφι παρουσιάζει μία περίεργη όψη «ζωντανού νεκρού» και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται «ζόμπι», σε μία υπερβολική απόδοση όσων συμβαίνουν.

Το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλη έκταση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κρούσματα της ασθένειας Zombie Deer έχουν εμφανιστεί σε τουλάχιστον 26 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και στον Καναδά.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών όχι μόνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μετάδοσης στον άνθρωπο, αλλά εκτιμά ότι μελλοντικά, ίσως υπάρξει κίνδυνος και για τον ανθρώπινο πληθυσμό. Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει ήδη μεταδοθεί η ασθένεια στον άνθρωπο, αλλά να μην έχει γίνει γνωστό στις αρχές.

«Στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια συνταγή με εκείνη των τρελών αγελάδων, καθώς βλέπουμε ότι η ασθένεια επηρειάζει περισσότερο τους μυς. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε το κρέας που τρώμε. Το ψήσιμο δεν του κάνει τίποτα», δήλωσε ο διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών, Dr Michael Osterholm.

Πηγή: Πρώτο θέμα