Επίσκεψη κορεατών φυτοϋγειονομικών ελεγκτών στην Πιερία για άνοιγμα στην κορεάτικη αγορά των ελληνικών ακτινιδίων

Κοινωνία Πολιτική

Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας:«Με στοχευμένες παρεμβάσεις, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, επιδιώκει την ανάδειξη των ποιοτικών της ακτινιδίων, προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικά και να «κερδίσουν» τις διεθνείς αγορές»

Η ανάδειξη και προβολή των Πιερικών ακτινιδίων στο εξωτερικό, εντάσσονται στη στρατηγική επιλογή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας.

Κλιμάκιο Κορεατών φυτοϋγειονομικών ελεγκτών της φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας της Κορέας, επισκέφθηκε την Πιερία και ειδικότερα  συσκευαστήριο και οπωρώνες στην Καρίτσα, συσκευαστήριο στον Κορινό και τη φυτοϋγειονομική υπηρεσία της Πιερίας.

Γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ξενάγησαν τους Κορεάτες και τους ενημέρωσαν, για τον τρόπο καλλιέργειας και παράγωγης, για τη  διαχείριση και την αποθήκευση-συντήρηση των καρπών, την ποικιλία «Hayward» που καλλιεργείται στην Πιερία και για τις χώρες, στις οποίες εξάγονται τα ακτινίδια.

Οι Κορεάτες ελεγκτές, παρακολούθησαν, τη διαδικασία  της συγκομιδής και του «cold treatment in transit» και συζήτησαν με τους τοπικούς φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές και τους γεωπόνους των συσκευαστηρίων. Αντικείμενο, της επιθεώρησης, αποτέλεσαν, ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος των οπωρώνων και συσκευαστηρίων, η φυτοϋγειονομική πιστοποίηση (διαδικασίες έκδοσης πιστοποιητικών φυτοϋγείας) κατά την εξαγωγή, το σύστημα επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών καραντίνας της χώρας, το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των ελληνικών οπωρώνων ακτινιδίων, το σύστημα γεωργικών προειδοποιήσεων στην περιοχή της Πιερίας, ιδιαίτερα για εχθρούς που προσβάλουν το ακτινίδιο και αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος των κινέζων, οι διαδικασίες Cold treatment, η      ιχνηλασιμότητα του προϊόντος και τα  αρχεία φυτοπροστασίας των παραγωγών και χρησιμοποιούμενων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

«Με στοχευμένες παρεμβάσεις, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, επιδιώκει την ανάδειξη των ποιοτικών της ακτινιδίων, προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικά και να «κερδίσουν» τις διεθνείς αγορές. Η αγροτική ανάπτυξη, αποτελεί  βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, για την οικονομική ανάταση», τονίζει, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου.