Δήμος Κατερίνης: Αυστηροί έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας – Τέλος οι συστάσεις, μόνο πρόστιμα

Κοινωνία Πολιτική

Αυστηροποιούνται από σήμερα και δεν περιορίζονται μόνο σε συστάσεις, αλλά και σε πρόστιμα, οι έλεγχοι που διενεργούν κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας σε οδηγούς και πεζούς στο Δήμο Κατερίνης, στο πλαίσιο του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ από χθες.

Ειδικότερα, χθες από νωρίς το πρωί  τα κλιμάκια που βρέθηκαν στους δρόμους της Κατερίνης έκαναν τις απαραίτητες συστάσεις στους πολίτες, ενώ σήμερα διενεργούν ελέγχους στα έγγραφα των πολιτών και εφόσον εντοπιστούν πολίτες που δεν φέρουν μαζί τους δικαιολογητικά (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο) αλλά και υπεύθυνες δηλώσεις – βεβαιώσεις μετακίνησης επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα συμμόρφωσης, στους παραβάτες της απαγόρευσης.

ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες  μπορούν να μετακινηθούν με τρεις τρόπους. Αυτοί είναι είτε με την συμπλήρωση ενός εγγράφου «Τύπου Α» ή «Τύπου Β», με την αποστολή ενός SMS στο 13033, είτε με την συμπλήρωση ενός χαρτιού με το Ονοματεπώνυμό τους. Οι μετακινήσεις πολιτών, μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, θα γίνεται για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για τους πολίτες που μετακινούνται προς και από τη δουλειά τους, θα χρειαστεί να έχουν μαζί τους ένα έντυπο βεβαίωσης κίνησης «Τύπου Α». Ενώ, για όλες τις υπόλοιπες μετακινήσεις οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν μία από τις παρακάτω τρεις ενέργεις:

  • Έντυπο βεβαίωσης κίνησης «Τύπου Β»
  • Μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση
  • Χειρόγραφη Βεβαίωση

Τι πρέπει, όμως, να αναγράφει η χειρόγραφη βεβαίωση;

Όνομα/Επίθετο

  1. Διεύθυνση κατοικίας
  2. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  3. Ημερομηνία,
  4. ώρα,
  5. υπογραφή

Κάθε πολίτης πρέπει να έχει μαζί του όταν κυκλοφορεί ταυτότητα ή διαβατήριο για να μπορεί να γίνει εξακρίβωση των στοιχείων του εάν του ζητηθεί.