Άρθρο του βουλευτή Φ. Μπαραλιάκου: “Ψηφιοποίηση του Δημοσίου”

Πολιτική

Την περασμένη Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε μία συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN για τις εξελίξεις στη χώρα μας σχετικά με τον νέο κορονοϊό και τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου, η οποία μας έκανε όλους να αισθανθούμε εθνικά υπερήφανοι, όχι μόνο σε επίπεδο διεθνούς εκπροσώπησης, αλλά και για καθ’ εαυτό το περιεχόμενο των πρωθυπουργικών λόγων και διακηρύξεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επισήμανε την υψηλή ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στο μέτρο της απομόνωσης και τόνισε ότι ελήφθησαν ταχύτατα τα μέτρα, διότι εκείνο που προέχει είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, ερωτηθείς για το πώς κυβερνά τη χώρα, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Διοικούμε μέσω των τηλεδιασκέψεων, μέσω της τεχνολογίας». Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι  το ελληνικό κράτος μετακινήθηκε πολύ γρήγορα στο ψηφιακό του μέλλον: «Η κρίση αποτέλεσε ευκαιρία για το κράτος να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή».

Πράγματι, ηγέτης σημαίνει η ικανότητα να μεταπλάθει κανείς έναν κίνδυνο σε ευκαιρία, ένα αδιέξοδο σε πρόοδο και εξέλιξη. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξήγησε σε συνέντευξή του ότι η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του Δημοσίου συνιστά πρωτεύον εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  Η μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους πλέον κατέστη μεγάλη αναγκαιότητα.

Η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας μένοντας στο σπίτι, με ένα κράτος που πρέπει να παραμείνει λειτουργικό, έδωσε την ώθηση στην ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να υλοποιήσουν πολύ γρήγορα πλατφόρμες που είχανε στον προγραμματισμό τους, όπως το gov.gr ή την άυλη συνταγογράφηση, αλλά και να προβούνε σε νέες πρωτοβουλίες όπως το 13033.

Στην τιτάνια και άνευ προηγουμένου αυτή προσπάθεια συστρατεύτηκαν στην «ψηφιακή αρένα» Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας, οι συνεργαζόμενες εταιρίες και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Η τεχνολογία δεν αποτελεί απλώς ένα πανίσχυρο όπλο ενάντια στον ιό, αλλά και ένα εξίσου πανίσχυρο εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών για το μέλλον. Γι’ αυτό και το ερώτημα εάν οι αλλαγές αυτές θα παραμείνουν και μετά το τέλος του πολέμου με τον ιό για εμάς στη Νέα Δημοκρατία είναι ρητορικό.

                                                                                                            *Ο Φώντας Μπαραλιάκος

είναι οικονομολόγος – Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας