Και επισήμως κεκλεισμένων των θυρών η Ανάσταση

Κοινωνία Πολιτική

Εναρμονισμένη με το αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η νέα απόφαση της κυβέρνησης για την τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων στη χώρα. Πλέον θα επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών σε όλους τους ναούς. Η διαφορά της νέας απόφασης, που θα ισχύσει από τις 12 έως τις 20 Απριλίου, περιλαμβάνοντας τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, είναι ότι όλοι οι ναοί της χώρας θα μπορούν να λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ τώρα αυτό επιτρέπεται μόνο όταν υπάρχει τηλεοπτική ή ραδιοφωνική αναμετάδοση.

Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους λατρείας, που περιλαμβάνονται στην κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, προβλέπουν τα εξής:

• Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

• Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. ιεροψάλτης), των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα τέσσερα φυσικά πρόσωπα. Ουσιαστικά, υπονοείται η πρόταση μητροπολιτών για δύο ιερείς και δύο ψάλτες.

• Ο κατά νόμον θρησκευτικός λειτουργός καθίσταται υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ.

• Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κ.λπ.

• Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

•  Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Χθες, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας, ανέφερε (ΣΚΑΪ TV) ότι «είκοσι ημέρες τώρα που είναι κλεισμένοι οι ναοί και μόνο ένας ναός λειτουργεί, έδειξαν ψυχραιμία και σοβαρότητα οι χριστιανοί που έχουν σχέση με την Εκκλησία». Για τα μεμονωμένα περιστατικά διαμαρτυρίας έξω από εκκλησίες, τόνισε πως «δεν ξέρω ποια σχέση έχουν εσωτερική και ζωντανή με την Εκκλησία, αλλά νομίζω πρέπει και αυτό να το δούμε μέσα σε μια ρεαλιστικότητα».

πηγή:kathimerini.gr