Επιστολή για λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του επιχειρήσεων απέστειλε σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας

Οικονομία Πολιτική

Επιστολή για λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του επιχειρήσεων απέστειλε σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας ενώ η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στους Βουλευτές Πιερίας, στο Επιμελητήριο, στην ΕΣΕΕ και τις Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων όλης της Ελλάδος επισημαίνοντας τα τέσσερα σημαντικότερα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής :

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε όλοι πολύ καλά, η κρίση που βιώνει η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης είναι πρωτόγνωρη σε διάρκεια και συνέπειες που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και ούτε φανταζόμαστε ακόμη πόσο μεγάλες θα μπορούσε να είναι. Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια τις ανάγκες και τις πληρωμές που απαιτούνται καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία τους. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση για αναστολές πληρωμών για τρεις μήνες και μείωση των ενοικίων για δύο μήνες σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν από μόνα τους για να πετύχουν την επανεκκίνηση της αγοράς.

Εμείς οι έμποροι, η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας όπως μας αποκαλούν, έχουμε υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω της πανδημίας και ακόμη και το ποσό των 800 € που υποτίθεται θα μας δίνονταν ως στήριξη τις ημέρες που είμαστε κλειστά θα μας δοθεί με μεγάλη καθυστέρηση. Με δεμένα τα χέρια μας, κλειστές τις επιχειρήσεις μας, με εμπορεύματα που μόλις είχαμε παραλάβει προσδοκώντας στην αγοραστική κίνηση της νέας σεζόν που ξεκινούσε, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε και να κάνουμε Πάσχα χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα και με τις υποχρεώσεις μας να συσσωρεύονται.

Ειδικά δε εάν αναλογιστούμε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των οικονομικών συνεπειών και ότι ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα της οικονομικής καταστροφής που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα, είναι επιτακτική ανάγκη να μας δοθούν τα εργαλεία να ανοίξουμε αύριο τις επιχειρήσεις μας, τις δουλειές μας …….

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ως Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης σας καταθέτουμε τα εξής τέσσερα σημεία, τα οποία θεωρούμε ότι προς στιγμήν είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα, την πρώτη κιόλας ημέρα της επαναλειτουργίας μας και η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της οφείλει να υιοθετήσει:

1. Άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή που παρουσιάζουν μεγάλη πτώση τζίρου με κεφάλαιο κίνησης σε ποσοστό 30% του τζίρου της τελευταίας χρονιάς, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με επιτόκιο πολύ χαμηλό που δεν θα ξεπερνά το 2%. Οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι άμεσες απλές και όχι με τα γνωστά αυστηρά κριτήρια των Τραπεζών ενώ η εξόφληση θα μπορεί να γίνει σε 50 έως 60 δόσεις και με μία περίοδο χάριτος ενός έτους.

2. Τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου θα πρέπει με Νόμο που θα ψηφιστεί από την Κυβέρνηση να μην καταβληθούν από τις επιχειρήσεις έως 250 τ.μ. εφόσον έτσι και αλλιώς οι επιχειρήσεις τελούσαν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας. Η μείωση του 40% να ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους. Το μέτρο αυτό αφορά το 90% και πλέον των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ενώ για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με το Νόμο που θα ψηφιστεί θα μπορούσε να προβλέπεται μείωση των φόρων για το 2020 όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και του φόρου είσπραξης των ενοικίων.

3. Οι επιταγές Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθούν τις ημερομηνίες που λήγουν κανονικά από τις Τράπεζες που είναι και η εκδοθείσα αρχή για να μπορέσουν οι προμηθευτές, κάτοχοι αυτών να τις εισπράξουν για να πληρώσουν και αυτοί με τη σειρά τους τις δικές τους υποχρεώσεις και να μη σταματήσει η παραγωγή προϊόντων στη χώρα μας. Έτσι, θα μπορέσει να ξεμπλοκάρει αγορά, να προμηθευτούμε εμπορεύματα για την εύρυθμη λειτουργία μας και να «ρολάρει» η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης τους επόμενους δύσκολους μήνες. Οι Τράπεζες με τη σειρά τους με ένα χαμηλό επιτόκιο και σε 60 δόσεις θα εισπράξουν τα ποσά των επιταγών που κατέβαλαν.

4. Θα πρέπει να μειωθούν 50% σε πρώτη φάση τα τεκμήρια διαβίωσης και η εισφορά αλληλεγγύης για το 2020 και σταδιακά σε βάθος χρόνου η πλήρη κατάργηση τους, όπως άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Τα προβλήματα που προέκυψαν δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε προβλέψει, ούτε προκαλέσαμε να συμβούν. Αντίθετα, τόσα χρόνια είμαστε αυτοί που στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική οικονομία και ποτέ μα ποτέ δε ζητήσαμε να μας χαριστεί τίποτα. Ούτε τώρα ζητούμε. Αυτό που ζητούμε είναι τις δυνάμεις για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι και τα εργαλεία για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεών μας για να μην οδηγηθούμε και εμείς και οι εργαζόμενοί μας στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Εάν πραγματικά θέλουμε όλοι να συμβάλουμε σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο που διανύει η ελληνική οικονομία και η χώρα μας ολόκληρη και αν πραγματικά θέλουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας μας δεν υπάρχει εύκολος δρόμος και εύκολες λύσεις. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και μέτρα στήριξης τα οποία θα είναι άμεσα και αποτελεσματικά στην εφαρμογή τους. Και εμείς, ως το κατεξοχήν αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο υπεράσπισης των εμπόρων – επιχειρηματιών της χώρας μας, σας εκφράζουμε με κάθε τρόπο και μέσο την κραυγή αγωνίας των συναδέλφων μας και διεκδικούμε το δικαίωμα μας στο αύριο, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στην εργασία και το υπέρτατο δικαίωμα του αγώνα στην επιβίωση των οικογενειών μας και των οικογενειών των συνεργατών – εργαζομένων μας.

Η μάχη αυτή δεν πρέπει να χαθεί και δεν θα χαθεί γιατί αλλιώς θα είναι μία καταστροφή με οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.
Εν αναμονή των ενεργειών σας.