Επανέρχονται τακτικά ιατρεία και χειρουργεία – Κλινικές ετοιμότητας για κοροναϊό σε κάθε νοσοκομείο

Κοινωνία Πολιτική

Σε ρυθμούς κανονικότητας μπαίνει από την Δευτέρα 4 Μαΐου και το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη να ανακοινώνει στην χθεσινή επίσημη ενημέρωση με ποιο τρόπο θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία την επόμενη μέρα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά από τις 4 Μαΐου στην κανονική τους λειτουργία, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών.

Κλινικές ετοιμότητας σε κάθε νοσοκομείο

Σε κάθε νοσοκομείο, συνέχισε, ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κοροναϊό. Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μονάδες αποκλειστικά για κοροναϊό.

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των μονάδων εντατικής θεραπείας με τη λειτουργία νέων κλινών. Δημιουργούμε στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο» ανέφερε ο υφυπουργός.

Τα νοσοκομεία αναφοράς κοροναϊού θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους. Τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «Αγία Βαρβάρα» και «ΝΙΜΤΣ» παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορωνοϊό.

Παράλληλα η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων θα συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Όσον αφορά στις ΜΕΘ, οι διαθέσιμες κλίνες είναι πλέον 1.015 μαζί με όσες έχουν παραχωρήσει τα ιδιωτικά νοσοκομεία στο δημόσιο, ενώ το Μάρτιο ήταν 565. Ειδικά για τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 έχουν αναπτυχθεί περίπου 300 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.